El frau fiscal ha deixat sense efecte la pujada de l'IVA de 2010

|

IVA

  Segons les dades aportades pel col·lectiu de Tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha) el frau fiscal ha deixat sense efecte la pujada de l'IVA de 2010 (quan el tipus general va passar del 16% al 18%), ja que en 2011 Hisenda va recaptar per aquest impost l'equivalent al 5,4% del PIB, per sota del 6% obtingut en 2007, malgrat que el tipus de gravamen era més baix

Això deixa en evidència, segons Gestha, la incapacitat de l'Agència Tributària per treure major rendiment a les pujades impositives aprovades en els últims anys i que no han evitat que la pressió fiscal es desplomés en gairebé sis punts des de l'inici de la crisi, en passar del 37,1% del PIB al 31,4%, una dada que mostra "com Espanya està perdent capacitat recaptatòria".

En el cas concret de l'IVA, Gestha indica que de cada cent euros que es gasten a Espanya, Hisenda tan sols aconsegueix recaptar 9,7 euros de mitjana, enfront dels 12,3 euros que s'obté en el conjunt dels països de l'entorn. Segons les seves estimacions, Espanya perd cada any uns 17.176 milions d'euros per frau en l'IVA.
La "escassa efectivitat d'Hisenda", afegeixen els tècnics del Ministeri, s'ha deixat sentir encara més en l'Impost de Societats, la contribució de les quals al PIB es va reduir en tres punts percentuals, relegant a Espanya a la posició número 22 de la Unió Europea.
"Es tracta, sens dubte, de l'impost que més pes ha perdut en aquests últims anys a causa que són les grans empreses les que realitzen les pràctiques fiscals agressives i les que més defrauden al fisc, concentrant gairebé el 72% del frau total", subratlla Gestha.
A més, indica que a pesar que Espanya és el cinquè país amb el tipus de gravamen en l'Impost de Societats més alt (30%), gairebé set punts per sobre de la mitjana de la UE (23,1%), no obstant això la seva recaptació és de les més baixes, situant-se en el lloc 22 de 27.
Gestha proposa quatre mesures essencials per reduir l'economia submergida:
1.-Elaboració periòdica d'estudis oficials d'economia oculta al fisc,
2.-Establiment pels parlaments d'un objectiu de la taxa submergida en un termini temporal.
3.- Augment de competències i responsabilitats de la plantilla de l'Agència Tributària
4.- Acords de col·laboració per a la gestió tributària que permetin compartir bases de dades entre les diferents administracions públiques.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH