MINIJOBS O MINISALARIS?

Redacció Catalunyapress

CARNERO 1

En el combat pels drets laborals, l'Estat del Benestar i una sortida justa de la crisi econòmica hi ha moltes batalles que es donen al carrer, en els mitjans de comunicació, en les empreses i també en seu parlamentària. Però existeix una que cal lliurar-la en tots aquests fronts alhora. I aquesta és la del llenguatge. La del significat de les paraules. És aquesta que crida "mobilitat exterior" a l'emigració de joves qualificats que surten de les nostres fronteres a la recerca d'un futur. La que bateja les retallades socials com a "ajustos necessaris". La que ha intentat convèncer-nos que tot el que ocorre és culpa nostra per haver viscut per sobre de les nostres possibilitats. En definitiva, la que pretén confondre'ns jugant amb les paraules per amagar la veritable intenció del seu significat.

L'últim capítol d'aquesta sèrie és ben recent, encara que a molts ja els sonarà d'intentonas anteriors: la qüestió veritablement apressant avui dia de l'escandalosa xifra d'atur, i les receptes màgiques que els poders econòmics i els seus voceros governamentals ens ofereixen dia després de dia. Tan màgiques com a antigues i inútils: els minijobs. Això sí, amb el socorregut aval de la marca alemanya perquè entre millor, com si el model productiu, l'estat del benestar i la cultura empresarial d'Alemanya fos la pròpia. Què més volguéssim!! Els minijobs pretenen ser una opció/solució contra l'atur. Treballs de poques hores amb salaris reduïts. La sorpresa és que això ja pot fer-se al nostre país. Aquí es pot contractar a una persona per una hora. Això sí, segons els pactes en conveni i mai per sota del salari mínim interprofessional o la seva proporció. Què ocorre? Que encara que utilitzin l'anglès no cola.
En realitat els minijobs són la seva oportunitat, a l'albur de la crisi, per precarizar encara més les relacions laborals, per devaluar dràsticament els salaris i per afeblir la negociació col·lectiva. En definitiva, per assestar-li el cop de gràcia a un model sociolaboral de drets, de protecció social i de redistribució de les plusvàlues a través del conflicte i de l'acord col·lectiu. Sens dubte, pretenen ?els poderosos- que el nostre país s'allunyi cada dia més del model de societat que representen els nostres referents de progrés a Europa. No ho aconseguiran.
Matías Carner
Secretari general adjunt de la UGT de Catalunya

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH