El Gobierno estudia multar als pares de menors que sofreixin molts comes etílics

|

Sense títol

El delegat del Gobierno per al Pla Nacional sobre Drogues, Francisco Babín, ha anunciat que la futura la llei per prevenir el consum d'alcohol en menors podria incloure multes o sancions a aquells pares o tutors els fills dels quals ingressin repetidament en Urgències per haver sofert un coma etílic causat pel consum d'alcohol.

Així ho ha anunciat en un acte durant la presentació de la campanya 'Els que no' per a la prevenció de l'inici primerenc en l'alcohol en menors engegada per l'Associació Dual, en col·laboració amb el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat.

Babín ha recordat que l'edat mitjana d'inici del consum d'alcohol a Espanya és als 13,7 anys i "no hi ha urgència de qualsevol hospital d'Espanya que al llarg del cap de setmana tracti diverses intoxicacions etíliques en menors", destacant que es donen casos fins i tot en nens d'11 o 12 anys.

Encara que això "pot ocórrer ocasionalment", quan es produeix "una dinàmica habitual" està "posant en evidència" que "hi ha un desistiment de la tutela efectiva per part dels pares o tutors".

"I no diguem res si aquesta intoxicació etílica es produeix de forma reiterativa al propi domicili, i no en el context d'una festa, la qual cosa cap fins i tot qualificar-ho fins a de el maltractament, per la qual cosa significa permetre una intoxicació permanent d'un menor sense la intervenció dels pares", ha afegit.

Per això, el delegat del Pla Nacional sobre Drogues considera apropiat que els pares d'aquests menors puguin ser sancionats, la qual cosa al seu judici seria efectiu per "el retret social que porta aparellada aquesta sanció".

No obstant això, reconeix que el tema "no està tancat" i "encara donarà moltes voltes fins que el text vegi la llum".

De fet, ha apuntat que algunes sancions podrien "minorar-se" amb la participació en alguna pràctica o estratègia formativa. "Però no amb qualsevol xerrada", ha avançat.

D'altra banda, ha apuntat Babín, la futura norma també tractarà d'unificar la legislació actual dirigida a prohibir la venda d'alcohol entre els menors i evitar el seu consum al carrer en els anomenats 'botellones', un aspecte en el qual actualment existeix molta "dispersió legal" entre comunitats, a els qui seguiran corresponent les tasques d'inspecció i control.

LIMITAR LA PUBLICITAT EN INTERNET

També estudien mesures per limitar la publicitat de l'alcohol en Internet i les xarxes socials, si bé reconeix que es tracta d'un aspecte "complex" de controlar. "Primer cal definir on es pot fer publicitat i on no, per després establir mesures sancionadores en cas que s'incompleixi", ha dit.

No obstant això, ha insistit que el que s'estudia "no és la prohibició en si, sinó les capacitats tecnològiques del seguiment de possibles missatges publicitaris o de promoció del consum d'alcohol".

A més, reconeix que perquè això fos realment efectiu seria necessari una normativa europea sobre aquest tema. De fet, el psicòleg i director tècnic d'Associació Dual, Raúl Esquerre, ha reconegut que actualment existeix "molta permissivitat" perquè una marca d'alcohol "pugui fins i tot patrocinar activitats esportives".

Una altra de les mesures que barreja el Govern és la introducció en l'etiquetatge de les begudes alcohòliques de missatges que dissuadeixin als joves del seu consum.

CERVESA I VI ESTARAN EN LA LLEI

En tots dos casos, tant en publicitat en Internet com en els etiquetatges, el delegat del Pla Nacional sobre Drogues ha assegurat que la mesura afectarà a tots els tipus d'alcohol, incloses la cervesa i el vi. "Parlem d'alcohol, per la qual cosa aquests missatges són aplicables a tots els tipus d'alcohol", ha asseverat.

No obstant això, reconeix que en el cas de l'etiquetatge pot haver-hi problemes per portar aquesta mesura a cap perquè "a Espanya es produeix per a Espanya i per a l'estranger, i es consumeixen moltes begudes que procedeixen de l'estranger".

"Tot el que des del verb sembla molt senzill, després ha de ser estudiat per veure si es pot dur a terme", ha insistit Babín, recordant que tractaran d'arribar a un consens amb tots els sectors productors "abans que s'impulsi la tramitació de la norma".

A més, ha destacat la importància que totes les mesures que inclogui la norma se centrin en els menors ja que, en cas contrari, "serà difícil que la norma tiri endavant".

"Són aspectes que encara estan inmaduros i no són decisions. Parlem d'estudis i anàlisis, alguna cosa important per després no defraudar quan posem de llarg la norma. Algunes estaran, unes altres no com les estem parlant, i unes altres ni tan sols s'inclouran finalment", segons Babín.

L'objectiu últim, en qualsevol cas, és tractar "retardar tot el possible" el consum d'alcohol ja que, a més, està comprovat que "quant més es triga a començar a beure, menys probabilitats hi ha que hi hagi un consum abusiu".

'SI JUGUES AMB L'ALCOHOL, L'ALCOHOL JUGARÀ AMB TU'

La campanya d'Associació Dual porta el lema 'Si jugues amb l'alcohol, l'alcohol jugarà amb tu: tu tries', i compta amb un espot protagonitzat pels actors Miguel Ángel Silvestre i Izan Corchero per sensibilitzar de les greus conseqüències de "jugar" amb l'alcohol a aquestes edats.

A més, inclou un espai web interactiu 'www.losqueno.es', on amb un llenguatge "clar i directe" pretén "superar les barreres habituals de les campanyes de prevenció i estimular la capacitat del menor per reflexionar", segons Esquerre.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH