El jutge reprèn el dilluns les declaracions amb tres imputats i 12 testimonis

|

Urdangarin

El titular del Jutjat d'Instrucció 3 de Palma, José Castro, prendrà declaració des de dilluns que ve en el marc del cas Nóos als presumptes testaferros d'Iñaki Urdangarin Mario Sorribas i Robert Cockx, i l'empresari valencià Miguel Zorío, els tres imputats, i a 12 testimonis.

Al marge d'aquestes compareixences, a les quals se sumaran les que hi ha previstes el 28 de juny i el 8 de juliol a València i Barcelona, el jutge està pendent de rebre l'informe de l'Agència Tributària (AEAT) que determini definitivament el paper que a nivell fiscal va tenir la Infanta Cristina en el marc dels fets investigats, com a copropietària de la mercantil Aizoon, així com en relació a varis dels imputats.

Un dictamen en el qual, segons l'AEAT, es troben treballant dos funcionaris pertanyents al Cos Superior d'Inspectors d'Hisenda de l'Estat i que "és de tal amplitud que comprèn qualsevol vicissitud amb transcendència fiscal que afecti a les persones físiques i jurídiques imputades".

Per a la seva emissió, s'estan analitzant totes les actuacions judicials i "tota la voluminosa documentació que se'ls ve remetent des del Jutjat", assenyalava Hisenda en un últim escrit remès a la causa, al que va tenir accés Europa Press.

Al costat d'això, l'instructor es troba a l'espera que els resultats que llanci la comissió rogatoria lliurada a Suïssa, que va ser acordada al costat de les d'Andorra i Luxemburg amb l'objectiu d'esbrinar si es van desviar a aquests països diners percebuts per l'Institut formalment presidit pel Duc de Palma entre 2003 i 2006.

El propi Urdangarin va negar el passat mes de febrer disposar de comptes bancaris en l'exterior ni de cap testaferro per canalitzar els fons a l'estranger.

Precisament, Robert Cockx, citat a declarar dilluns que ve, va anar el suposat home de palla d'Urdangarin a Suïssa, arran de la mediació que hauria dut a terme amb l'empresa Inversions Financeres Aigües de València (AGVAL), en favor del Duc, perquè aquest pogués cobrar 375.000 euros per serveis de recerca d'inversors que finalment no van fructificar.

De fet, la Fiscalia apunta al fet que el marit de la Infanta Cristina va cobrar finalment 140.000 euros en un compte corrent domiciliat al país suís pels suposats serveis per AGVAL, pels quals inicialment va pactar percebre 125.000 euros trimestrals al costat del seu col·laborador José María Treviño, a pesar que finalment els treballs no es van dur a terme.

A la declaració que ja va prestar com imputat davant la Fiscalia, Cockx va assegurar que en la seva trajectòria com a impulsor de noves empreses per a tercers clients ha evitat tractar "amb polítics i criminals", assegurant no conèixer a Urdangarin com tampoc al col·laborador d'aquest, José María Treviño, i va precisar que té en el seu haver-hi unes 50 societats constituïdes, si bé va sostenir que no va utilitzar cap d'elles en benefici del Duc.

Al costat de Cockx, citat a partir de les 10.30 hores, també està emplaçat a declarar Mario Sorribas (9.00 hores), que va exercir d'apoderat del Duc i qui recentment ha aportat a la causa més d'una cinquantena d'emails que testifiquen que l'exsocio d'Urdangarin, Diego Torres, era "el cap" de la Fundació Deporti, Cultura i Integració Social (FDCIS), considerada pels investigadors successora de l'Institut Nóos i que, segons postulen, va anar presumptament utilitzada per desviar diners a l'estranger.

Per la seva banda, també està fixada la compareixença, a les 13.00 hores, de l'empresari Miguel Zorío, qui serà interrogat entorn de la seva presumpta participació en el projecte dels Jocs Europeus --per l'organització dels quals Nóos va cobrar 382.000 euros públics malgrat que finalment no es van celebrar--, així com en el contracte subscrit entre AGVAL i Cockx, que va actuar en representació de l'empresa Alternative General Service.

De forma paral·lela, també està citat a declarar el dilluns, si escau com a testimoni, l'empresari Álex Sánchez Mollinger, a qui s'hauria intentat involucrar en el projecte d'Aigües de València.

TESTIMONIS DE LA DEFENSA DE MATAS


Ja el dimarts, seran interrogats, entre altres testimonis, el president de la Confederació d'Associacions Empresarials de Balears (CAEB), Josep Oliver (9.30 hores), la gerent d'aquesta entitat, Isabel Guitart (10.15), la fundadora d'Imagini Tourism Consulting Ana Bartolomé Greenwood (11.45)i el catedràtic de la Universitat de les Illes Balears (UIB) Eugeni Aguiló (13.15 hores).

Un dia després, declararan també com a testimonis, entre uns altres, diversos professors de la UIB, el vicerector general de la Comunitat Autònoma, i l'exdirector general de Pressupostos i Planificació Antonio Valdivieso.

Tots ells han estat citats després que així ho sol·licités l'exjefe de l'Executiu balear Jaume Matas amb l'objectiu d'acreditar la transcendència social, econòmica i política que van tenir els dos Illes Balears Forum celebrats a Palma en 2005 i 2006, pels quals l'Institut Nóos va percebre 2,3 milions d'euros públics.

Així mateix, la defensa de l'expresident vol aclarir el sistema de fiscalització i control de la legalitat que exerceix la Comunitat Autònoma, i més en concret es determini si es va produir algun tipus d'il·legalitat en relació als anteriors convenis.

cal recordar que al primer dels esdeveniments l'administració autonòmica va destinar 1,2 milions d'euros a l'Institut Nóos mentre que pel segon va abonar 1,1 milions, justificats amb factures presumptament fraudulentes de les quals es deriva un presumpte desviament dels fons percebuts per l'entitat presidida llavors per Urdangarin.

Així, entre les múltiples factures presentades per justificar els esdeveniments de Palma es troben d'altres que es refereixen en realitat al València Summit o bé no guarden relació alguna amb aquests enclavaments.

No obstant això, sobre aquests esdeveniments, la defensa d'Urdangarin va presentar un extens dictamen jurídic amb el qual va intentar avalar que els convenis rubricats per Nóos amb el Govern no estaven subjectes a la contractació pública, de manera que no calia supervisar o auditar el preu abonat per l'Executiu de Matas com a contraprestació. Responen així, segons l'informe, a la legalitat vigent quan es van subscriure.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH