Esbrini les nou normes de Tràfic

|

Cotxe

La Direcció general de trànsit (DGT) ja té llest el Reglament General de Circulació per adaptar-se a una nova realitat en la qual "vianants i ciclistes comencen a cobrar una especial importància".

Segons el diputat socialista Juan Carlos Corcuera, membre de la Comissió de Seguretat Vial de la Cambra baixa, encara no es pot precisar quan es produirà la seva entrada en vigor perquè depèn de la modificació de la Llei de Seguretat Vial.

Aquests són els nou principals canvis:

-Velocitat. Els límits de velocitat seran modificats a l'alça i a la baixa. El més polèmic és l'augment a 130 quilòmetres per hora en alguns trams d'autopistes i autovies. "Serà excepcional i restringit", va matisar María Seguí, màxima responsable de la institució. S'augmentarà la velocitat, mitjançant panells variables, "de forma temporal i en trams en els quals existeixin índexs contrastats de seguretat, bones condicions de traçat i pavimentació i condicions meteorològiques i ambientals", segons l'esborrany del codi de circulació. Serà la Prefectura Central de Tràfic l'òrgan encarregat de gestionar-ho i autoritzar-ho, menys a Catalunya i País Basc, on la competència en aquesta matèria està transferida.
En les vies convencionals, es reduirà de 100 a 90 quilòmetres per hora el límit màxim en les vies amb una plataforma igual o superior a 6,5 metres d'amplària. En les quals siguin més estretes, la velocitat màxima serà de 70 quilòmetres, si existeix una marca longitudinal que separi els dos sentits, i de 50 en el cas contrari.
En ciutat, es reduirà a 30 als carrers amb un carril per sentit de circulació o un sol carril, i a 20, en les vies amb plataforma única de calçada, per protegir a vianants i ciclistes.

-Bicicletes. L'obligatorietat per llei que els ciclistes usin casc quan circulen en ciutat ha estat la novetat més controvertida del nou codi de circulació. Però hi ha altres modificacions: els ciclistes podran circular per les voreres de més de tres metres d'amplària, i en contrasentit, als carrers limitats a 30 per hora. A més, estaran permesos els remolcs de mercaderies i persones.

-Cinturó de seguretat. Exceptuant per aparcar o fer marxa enrere, s'eliman totes les exempcions. Fins ara, podien viatjar sense cinturó les persones amb un certificat d'exempció per raons mèdiques, i, quan circulaven en ciutat, els taxistes, els repartidors, els conductors i passatgers dels vehicles en servei d'emergències i els professors d'autoescola.

-Sillitas infantils. Els menors d'edat amb una alçada igual o inferior a 1,35 metres hauran de viatjar en els seients posteriors. A més, els nens menors de quatre anys que utilitzin sistemes de retenció dels grups 0 (portabebés, de zero a 10 quilos) 0+ (sillita, de zero a 13 quilos) i 1 (sillita, de 9 a 18 quilos) viatjaran en sentit contrari a la marxa sempre que el sistema ho permeti.

-Detectors de radar. La reforma prohibeix expressament "els mecanismes de detecció de radar". Al·ludeix als sistemes capaços de localitzar els radars mòbils, no als sistemes de GPS que assenyalen els radars fixos que també publica la pàgina web de la DGT.

-Drogues. El nou codi institucionalitza la prova salival per a la detecció de drogues durant la conducció. L'interessat podrà sol·licitar una prova de contrast mitjançant una anàlisi de sang, que haurà d'abonar en el cas de resultat positiu.

-Vianants. S'elimina l'obligació de "circular per la vorera de la dreta en relació amb el sentit de la seva marxa" o de cedir el pas, si es camina per la de l'esquerra, a els qui marxin d'acord amb la norma. També se suprimeix la indicació de "no detenir-se" si s'impedeix el pas als altres, "tret que resulti inevitable per creuar per un pas de vianants o pujar a un vehicle".

-Marca de zona avançada. La norma dóna cobertura legal a aquests espais. Segons el nou reglament, "els conductors de motocicletes, ciclomotors i bicicletes es podran avançar fins a situar-se en la línia de detenció, circulant amb precaució entre la resta dels vehicles" i si existeixen marques de zona avançada "podran aproximar-se a elles en les mateixes condicions".

-Autocaravanes. Ara, solament es limitarà el seu aparcament per "restriccions de masses i dimensions que afectin a tots els vehicles", però no per la seva condició d'autocaravana. No podran desbordar el seu perímetre, abocar fluids ni connectar-se a subministraments.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH