Brussel·les i el BCE demanen mantenir la "vigilància" sobre la banca

|

examen troica

La Comissió i el Banc Central Europeu (BCE) han ressaltat aquest dilluns que Espanya ha complert pràcticament totes les condicions exigides a canvi del rescat bancari de fins a 100.000 milions d'euros, però han demanat al Govern que mantingui la "vigilància" sobre la qualitat dels actius de les entitats tenint en compte la "adversa situació econòmica".

Brussel·les reclama a més a Espanya que controli l'aplicació de les normes antidesahucio per garantir que no tinguin un impacte negatiu sobre l'estabilitat financera.

"El programa (per al sector bancari espanyol) contínua pel bon camí", subratlla l'informe de conclusions de la missió d'inspectors de la Comissió i el BCE que va visitar Madrid del 21 al 31 de maig. "El compliment de les condicions del memoràndum d'enteniment gairebé s'ha completat i s'han realitzat assoliments a l'hora de reforçar el marc de gobernanza, regulació i supervisió del sector bancari" i la reestructuració de la banca s'està produint d'acord amb el calendari pactat, ressalta.

Malgrat aquests resultats positius, les institucions europees demanen al Govern mantenir "un control estret sobre el sistema per preservar l'estabilització final de les institucions de crèdit". Això és necessari a causa de "l'adversa situació econòmica, la contínua necessitat de desapalancamiento del sector no financer espanyol i l'ajust al mercat immobiliari, que segueixen afectant severament als volums de crèdit i a la qualitat dels actius".

"La vigilància es requereix per ajudar a garantir que aquestes tendències positives en l'estabilització del sector financer espanyol puguin mantenir-se"
, insisteixen la Comissió i el BCE.

Pel que es refereix a les mesures antidesahucio, els inspectors assenyalen que "l'aplicació de la nova llei sobre aquesta qüestió ha de vigilar-se per avaluar si l'equilibri entre les preocupacions justificades dels deutors hipotecaris i les preocupacions imperatives d'estabilitat financera és apropiat o si es requereixen ajustos per garantir l'estabilitat financera".

"El diagnòstic en marxa sobre l'evolució de la qualitat dels actius, la situació de solvència i la resistència dels bancs espanyols segueix sent important en aquest context", assenyala l'informe.

RISCOS PER L'ALT ATUR.


Els inspectors alerten a més dels "riscos" per a la situació econòmica i pressupostària a causa de l'alt atur, la contracció de l'activitat, l'elevat deute privat i exterior i el ràpid augment del deute públic. Per això, reclamen al Govern que compleixi les recomanacions de política econòmica de Brussel·les, en particular la consolidació fiscal "gradual" d'acord amb el nou calendari i el reforç de l'administració pública.

En tot cas, l'informe constata que "els mercats financers espanyols s'han estabilitzat encara més des de l'última revisió, i l'interès dels bons sobirans i corporatius ha caigut amb una menor volatilitat". "En paral·lel, la situació de liquiditat del sector bancari espanyol ha seguit millorant. Això ha permès als bancs espanyols recuperar més accés al finançament dels mercats i reduït la seva dependència del finançament del banc central", apunta.

També ha millorat la solvència del sector a causa de la recapitalización de part de les entitats i de la transferència dels seus actius immobiliaris al banc dolent (Sareb), de manera que les ràtios de solvència estan per sobre de les exigències regulatòries. "La Sareb s'enfronta ara al repte fonamental de gestionar amb èxit i desprendre's de la cartera d'actius en el marc d'unes condicions de mercat encara molt difícils per a l'habitatge a Espanya", assenyalen els inspectors.

Quant a la reforma de la legislació que afecta al sector financer, les úniques normes pendents que identifiquen la Comissió i el BCE són la reforma de la llei de caixes d'estalvis i el canvi dels procediments de supervisió del Banc d'Espanya.

La propera missió de la troica a Madrid tindrà lloc al setembre.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH