Confirmen l'expulsió del PP com a acusació popular en el "cas Gürtel"

|

Francisco Corretja

L'Audiència Nacional ha confirmat l'expulsió del Partit Popular (PP) com a acusació popular en el 'cas Gürtel' a fi de "evitar futures situacions ambivalents i generadores d'un veritable caos processal on una mateixa part tingui la condició d'acusadora però de facto realitzi actes més propers a la defensa de determinats imputats".

Així consta en un acte dictat aquest dilluns per la Secció Quarta de la Sala penal en el qual es confirma la decisió adoptada pel jutge instructor, Pablo Ruz, el passat 26 d'abril i es qualifica de "encomiable" la labor "depuradora" que ha realitzat en el procediment, en el qual s'investiguen les activitats que les empreses de Francisco Correa van dur a terme per aconseguir contractes públics d'administracions governades pel PP a Madrid i la Comunitat Valenciana.

L'acte assenyala que la comesa del PP en aquesta causa "no ha estat plenament congruent amb el veritable exercici de l'acusació popular, doncs més aviat correspon a una autèntica part coadjuvant en la defensa dels tres imputats", en referència a l'extesorero del PP Luis Bárcenas; la seva dona, Rosalía Iglesias; i l'exdiputat Jesús Merino.

Els magistrats Ángela Murillo, Juan Francisco Martel (ponent) i Carmen Paloma González sostenen que les al·legacions del PP en el sentit que obrava per a la preservació de les decisions judicials que s'anaven acordant "manquen de consistència i no resulten compatibles amb la labor d'una veritable acusació popular de la qual diu fer gala la part recurrent".

En aquest sentit, recolza la decisió de Ruz d'expulsar al PP com a acusació popular a la llum dels "cada vegada més diàfanes dades" que pugui ser "responsable civil" tant en els fets que s'investiguen en la causa principal com en la separada, en la qual es realitzen perquisicions sobre una "comptabilitat marginal" d'aquesta formació política. "Hem de descartar qualsevol besllum d'artificiosidad i improcedència en la seva expulsió com a acusador popular en aquest procediment", assenyala el tribunal.

"INCONTINÈNCIA EXPRESSIVA" DEL PP

El tribunal també critica la "incontinència expressiva" que el PP mostrava en el seu "desdibuixat" recurs d'apel·lació contra la decisió del jutge Ruz, en considerar que utilitzava "innecessaris epítets" per qualificar de "sorprenent, injusta, incomprensible, arbitrària i inversemblant" i "absolut sarcasme" la decisió de l'instructor.

Aquestes manifestacions constitueixen, segons el parer dels magistrats, "un innecessari excés que no ha de trobar empara en l'exercici del dret de defensa i que troba les seves arrels en determinat moment processal esdevingut fa anys, quan a la mateixa parteix intervinent li va ser recriminada una conducta similar a la seu del llavors òrgan judicial competent per l'aforamiento que gaudien determinats imputats", en referència al Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM).

"TÈBIA ACTUACIÓ" DEL PP

El PP també va al·legar que va intervenir "activament" en la fixació de mesures cautelars per Bárcenas després que el passat 25 de febrer declarés que va arribar a acumular 38 milions d'euros a Suïssa. El tribunal recorda que l'advocat del PP, Álexis Godoy, es va limitar a no oposar-se a les compareixences quinzenals i retirada del passaport sol·licitades per la Fiscalia.

"Tèbia actuació que després va repetir en impugnar de forma extremadament parca (...) el recurs d'apel·lació interposat per Luis Bárcenas contra l'acte d'adopció de mesures cautelars a ell afectantes", recalca la resolució judicial.

En relació amb la "bona fe processal" que, segons el PP, ha vingut mantenint en aquest procediment, la Secció Quarta assenyala que "el recorregut processal" realitzat pel jutge Ruz en l'acte en el qual va acordar l'expulsió del PP "no afavoreix aquesta visió acusadora activament implicada en el procediment" que aquesta part vol transmetre.

Després d'apuntar que l'instructor "en cap moment" ha "cercenado" el dret del PP a formular les al·legacions que hagi considerat pertinents, el tribunal recorda que el "canvi de posicionament" de la Fiscalia en relació amb la documentació bancària reclamada a Suïssa resulta "intranscendent" i "irrellevant" per resoldre aquest recurs.

La formació dirigida per Mariano Rajoy va recórrer al maig passat la seva expulsió del 'cas Gürtel' assegurant que el jutge Ruz els col·locava en una situació d'indefensió "incomprensible i injustificada". "Tant el Ministeri Fiscal com el jutge instructor s'han aferrat a qualsevol excusa, per molt feble que sigui, per prejutjar i apartar com sigui a aquesta part de l'acusació popular", assenyalava el PP.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari




No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH