Sanitaris defensaran "amb ungles i dents" l'actual Llei Antitabac

|

Tabacs

El president del Comitè Nacional de Prevenció del Tabaquisme (CNPT), Francisco Rodríguez, ha assegurat que una llei seca per al tabac "no funcionaria" i seria "irresponsable" encara que, ha advertit que el seu col·lectiu va a defensar "amb ungles i dents" l'actual normativa espanyola contra la prohibició de fumar en llocs públics.

Rodríguez s'ha pronunciat així amb motiu de la celebració del Dia Mundial Sense Tabac i durant la presentació de la campanya de la Comissió Europea 'Els Exfumadores són Imparables' que, des de l'any 2011, té com a objectiu evitar les conseqüències negatives relacionades amb el consum de tabac als països europeus i, al mateix temps, oferir als fumadors la "motivació i estímul" per abandonar aquest hàbit.

En aquest sentit, l'expert ha recordat que actualment el Parlament Europeu i el Consell de la Unió Europea està debatent un esborrany de la nova Directiva Europea sobre els Productes de Tabac amb el qual, entre altres coses, es pretén establir majors advertiments sanitaris; prohibir les aromes fortes; dur a terme estratègies enfocades a limitar l'ús de tabac en els joves; ampliar l'àmbit d'aplicació de la Directiva; i revisar els ingredients, l'empaquetat i l'etiquetatge dels paquets.

Per això, i com a conseqüència del "profund" debat que s'està duent a terme a Europa amb la finalitat d'aconseguir que la societat "desnormalice" el consum de tabac, el president de la CNPT ha destacat la importància de seguir duent a terme mesures que limitin aquest hàbit encara que, no obstant això, ha rebutjat la idea de prohibir de manera taxativa el consum.

"Les lleis seques no funcionen en salut pública. El tabac és alguna cosa que consumeix el 25 per cent de la població, per la qual cosa prohibir-ho seria impensable i una irresponsabilitat. Nosaltres al que aspirem és a desnormalizar el consum i al fet que els professionals sanitaris siguin capaços de conscienciar a la població sobre els perills que comporta aquesta pràctica", ha explicat Rodríguez.

Aquestes declaracions han estat corroborades pel representant de la Fundació Espanyola del Cor i cap de la Unitat de Rehabilitació del servei de Cardiologia de l'Hospital Gregorio Marañón de Madrid, Manuel Abeytua, qui ha advertit que la prohibició del tabac portarà amb si l'aparició de les màfies relacionades amb aquest sector.

EL TABAC CONTÉ 70 PRODUCTES CANCERÍGENS


Per això, Abeytua ha coincidit amb Rodríguez a l'hora d'assegurar que la mesura "més eficaç" per aconseguir reduir al mínim el nombre de fumadors és conscienciar a la societat sobre les malalties que produeix la pràctica tabáquica, informant-los, entre altres assumptes, que el tabac conté 70 productes cancerígenos i uns 600 tòxics.

Ara bé, tots dos, al costat del responsable del Programa de Prevenció i Control del Tabaquisme de Madrid Salut, Javier Moreno Arnedillo, han avisat que malgrat que no estan d'acord amb la prohibició total, van a defensar "amb ungles i dents" l'actual Llei Antitabac per evitar que es produeixi algun tipus de reculada.

I és que, algunes comunitats han mostrat el seu desig de reformar aquesta normativa amb la finalitat de fer-la més restrictiva. En concret, el dijous el conseller de Presidència i Justícia i portaveu del Govern de la Comunitat de Madrid, Salvador Victoria, ha reconegut el seu desig que la reforma d'aquesta normativa sigui una "realitat" abans d'estiu per així complir el calendari previst per a la implantació d'Eurovegas en la localitat d'Alcorcón.

A més, el president del Govern, Mariano Rajoy, ha confirmat que s'ha reunit amb el multimilionari impulsor d'Eurovegas, Sheldon Adelson, però que encara "no hi ha cap decisió presa" sobre un possible canvi de l'actual Llei per permetre fumar en casinos i sales de joc.

"No entenc la pretensió de canviar la normativa. Estem parlant de l'avanç més clar en la sanitat pública i personalment no entenc que es pretengui tornar a enrere", ha reconegut Victoria. En aquest sentit, el president del CNPT s'ha alegrat que la nova Directiva Europea va a establir un marc al que tots els països es van a haver d'acollir sense possibilitat de legislar "per sota" dels limitis fixats.

"Això va a ser molt oportú per aconseguir que no es produeixi una reculada en l'actual normativa espanyola. No obstant això, els sanitaris veiem amb preocupació que es produeixi aquesta reculada i, per això, estem disposats a defensar la vigent Llei Antitabac", ha insistit.

'ELS EXFUMADORES SÓN IMPARABLES'

D'altra banda, el responsable de Premsa de la Comissió Europea a Espanya, Miguel Puente-Pattison, ha presentat la campanya 'Els Exfumadores són imparables', centrada a emfatitzar els beneficis de l'abandó del tabac. Per a això, utilitza l'eina 'on line' d'autoajuda, cridada 'iCoach', compta amb la pàgina de 'Facebook' --'Unstoppable Espanya--, i ha format col·laboracions amb grans empreses i corporacions com, per exemple, amb el Futbol Club Barcelona.

A la plataforma 'iCoach' s'han registrat ja 26.063 espanyols fumadors, la xifra "més alta" de la Unió Europea, i, d'ells, el 36 per cent dels participants han aconseguit abandonar el tabac, segons ha informat Puente-Pattison. Es tracta d'una eina gratuïta que ofereix assessorament personalitzat basant-se en la rutina diària. A més, també va dirigida a persones que no volen deixar de fumar o que presenten un alt risc de recaiguda.

"Estic molt content amb l'èxit de la campanya, com mostren les xifres anunciades en el dia d'avui. Destacar els assoliments aconseguits pels exfumadores i els beneficis de deixar de fumar, com una millor salut i més diners, és clau per a la resta de la gent. En el Dia Mundial Sense Tabac, m'agradaria felicitar a tots i cadascun dels fumadors que estan prenent mesurades per deixar de fumar", ha assegurat el comissari Europeu de Salut i Política de Consumidors, Tonio Borg, en un comunicat llegit per Puente-Pattison.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH