Els pisos en venda o lloguer hauran de tenir un certificat energètic

|

Pisos

Els habitatges en venda o lloguer amb durada superior als quatre mesos hauran d'explicar des d'avui, 1 de juny, amb un certificat d'eficiència energètica, sense el qual els propietaris podrien ser sancionats amb més de 6.000 euros, segons el que es disposa en el Reial decret aprovat a aquest efecte pel Govern a l'abril.

El Govern va aprovar el passat 5 d'abril el Reial decret que establia l'obligatorietat d'aquest certificat i, posteriorment, el PP va introduir via esmena en el projecte de Llei de reforma de la rehabilitació --en tràmit parlamentari en el Senat-- un llistat de sancions que van des dels 300 euros als 600 euros en el cas de les infraccions lleus, dels 601 als 1.000 euros en el de les greus i dels 1.001 als 6.000 euros per les molt greus.

Així, s'entendrà per falta lleu el no esmentar el certificat en l'oferta de l'habitatge o incomplir la normativa relativa a la seva renovació; serà greu quan no es presenti el certificat davant la comunitat autònoma perquè quedi registrat o quan no es lliuri al comprador o a l'inquilí; i, finalment, es considerarà molt greu no comptar amb el certificat o haver falsejat informació per obtenir-ho.

No obstant això, l'esmena contempla també sancions superiors als 6.000 euros "en els casos en què el benefici que l'infractor hagi obtingut per la comissió de la infracció fos superior a l'import de les sancions en cada cas assenyalades", en aquest cas "la sanció s'imposarà per un import equivalent al del benefici així obtingut".

Aquest certificat, a més de la qualificació energètica de l'edifici, haurà d'incloure informació objectiva sobre les característiques energètiques dels edificis, i, en el cas d'edificis existents, un document de recomanacions per a la millora dels nivells òptims o rendibles de l'eficiència energètica de l'edifici o d'una part d'aquest, de manera que es pugui valorar i comparar l'eficiència energètica dels edificis.

Com a eina per facilitar l'obtenció d'aquests certificats, l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDEA) ha elaborat els programes informàtics CE3 i CE3X, tots dos publicats com a documents reconeguts a la disposició dels tècnics certificadors.

A més, l'IDEA s'ha encarregat de dur a terme un pla de formació per formar als tècnics responsables de certificar energèticament els edificis i d'aquells altres encarregats del seu control i inspecció sobre les eines reconegudes CE3 i CE3X.

La norma forma part d'un paquet de mesures aprovades al començament d'abril pel Govern relatives al suport a l'habitatge i a la rehabilitació, i té com a objecte traslladar a la legislació espanyola la directiva comunitària sobre el procediment bàsic per a la certificació d'eficiència energètica dels edificis.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH