divendres, 27 de novembre de 2020

1 de cada 4 casos de fracàs escolar a Espanya està relacionat amb trastorn de dèficit d'atenció i hiperactivitat

|

NENS

   A Espanya s'estima que un de cada 20 nens (entre un 5 i 7%) pateix un trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat (TDAH), una malaltia que afecta al desenvolupament social i educatiu d'els qui la pateixen fins al punt que està darrere del 25 per cent dels casos de fracàs escolar que hi ha a Espanya.

Així ho han alertat els autors del primer 'Llibre Blanc Europeu' sobre aquest trastorn, elaborat per metges, associacions de pacients i famílies a fi d'oferir recomanacions per millorar el seu diagnòstic precoç i tractament i donar suport als afectats.

Com ha reconegut el cap del Servei de Psiquiatria de l'Hospital Universitari Infanta Leonor de Madrid, Javier Quintero, els qui ho pateixen poden combinar símptomes derivats de les dificultats d'atenció i concentració, d'un excés de l'activitat motora i d'un mal o baix control dels impulsos.
Això fa que augmenti el risc de fracassar escolarment i de tenir problemes de conducta i, en l'adolescència, de consumir drogues de forma més precoç.
"Si el nen no és capaç de parar esment a l'aula, la seva capacitat per seguir aprenent de forma progressiva és cada vegada més complicada, la qual cosa fa que li sigui més difícil seguir el ritme i poder aprovar", reconeix aquest expert.
De fet, un estudi a Estats Units apunta que aquests nens tenen un risc vuit vegades major de no acabar l'ensenyament secundari.
A més, ha afegit Quintero, també són nens que tenen més risc de sofrir assetjament escolar que de produir-ho. "Són més vulnerables, perquè tenen dificultats d'interacció amb els seus iguals", adverteix.
Per tot això, des de la Federació Espanyola d'Associacions d'Ajuda al TDAH (FEAADAH) han demanat als grups parlamentaris que durant la tramitació del projecte de Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa (LOMCE) es pugui modificar per incorporar la consideració d'aquests menors com a escolars amb necessitats específiques de suport educatiu "per les seves dificultats d'aprenentatge".
"A les escoles no està reconegut el trastorn, i genera una situació molt preocupant pels 350.000 nens que hi ha escolaritzats amb aquest trastorn", ha reconegut el president de FEAADAH, Fulgencio Madrid, que apunta que només Murcia, Navarra, Balears i Canàries consideren a aquests pacients com a escolars amb necessitats específiques.
De fet, al seu judici "seria una manera de garantir la igualtat d'aquests menors, amb independència de la comunitat on estiguin escolaritzats", ha afegit.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH