divendres, 28 de febrer de 2020

Els bebès que dormen amb els seus pares tenen més risc de mort sobtada

|

Bebè

Els bebès que dormen en el mateix llit que els seus pares tenen un risc cinc vegades major de síndrome de mort sobtada del lactant (SMSL), fins i tot quan els pares no són fumadors i la mare no ha consumit alcohol ni drogues il·legals, segons una àmplia anàlisi publicada en l'edició digital de 'BMJ Open'.

Mentre que la taxa de SMSL ha descendit de forma pronunciada després d'aconsellar als pares que col·loquin als bebès de cap per amunt per dormir (decúbito supí), la síndrome de mort sobtada del lactant segueix sent la principal causa de mort infantil en el període posneonatal (28 dies del primer any de vida) als països desenvolupats.

Alguns països, com a Països Baixos i Estats Units aconsellen als pares no dormir en el mateix llit que els nens de menys de tres mesos d'edat, mentre que uns altres, com Regne Unit i Austràlia, recomanen només a alguns progenitors que no comparteixin el llit amb els seus bebès, entre ells els fumadors i els que han estat bevent alcohol o consumint drogues.

Els autors d'aquesta anàlisi estimen que al voltant del 88 per cent de totes les morts per SMSL en compartir el llit amb els bebès no s'hauria produït si no s'hagués dormit amb ell. Els seus resultats mostren que fins i tot quan cap dels pares fumava i el bebè tenia menys de 3 mesos d'edat, alimentat amb llet materna i la mare no bevia ni prenia drogues, el risc de mort sobtada va ser cinc vegades major que si el nounat dormia en un bressol al costat del llit dels seus pares.

El risc de mort sobtada en compartir el llit amb el bebè disminueix a mesura que el nen creix, però si un dels pares era fumador o la mare havia begut alcohol (dos o més unitats en les últimes 24 hores) o consumit drogues il·legals, inclòs el cànnabis, en alguna ocasió des que va néixer el nen, el risc és molt major.

El professor Bob Carpenter, de l'Escola d'Higiene i Medicina Tropical de Londres (Regne Unit) va dirigir aquest estudi que va combinar les dades individuals dels cinc conjunts de dades publicades a Regne Unit, Europa i Australasia, incloent informació sobre 1.472 casos de SMSL i 4.679 controls.

L'estudi va revelar que un o tots dos pares del 22,2 per cent dels nens que van morir de SMSL havia estat dormint amb el seu fill en el moment de la mort, mentre que el 9,6 per cent dels progenitors en el grup de control s'havia despertat al matí en el mateix llit que el seu nounat. Durant els últims 10 anys, hi ha hagut un marcat augment en la pràctica de compartir el llit i els autors ara estimen que al voltant del 50 per cent dels casos de SMSL es produeixen en el colecho, més del doble del trobat en l'estudi.

"El 88 per cent de les morts ocorregudes durant el colecho probablement no haurien succeït si s'hagués col·locat al bebè sobre la seva esquena en un bressol al costat del llit dels pares", escriuen els autors. Fins i tot en els bebès de molt baix risc alletats, on no hi havia altres factors de risc de SMSL diferents als de compartir el llit amb els seus pares, el 81 per cent dels casos de SMSL en aquests menors de tres mesos d'edat es podria haver evitat al no compartir el llit, segons els investigadors.

"No suggerim que els bebès no han de ser portats al llit dels pares per al seu confort i alimentació. Això s'ha investigat en estudis anteriors i no s'ha trobat que sigui un factor de risc, sempre que el nen sigui retornat al seu propi bressol per dormir", conclouen.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH