L'augment de la fiscalitat al Pla de Reformes ataca directament la recuperació econòmica

|

9Cambra de Comerç de Barcelona

La Cambra de Comerç de Barcelona considera decebedor el nou Programa Nacional de Reformes aprovat pel Consell de Ministres el passat 26 d'abril. És decebedor tant per la manca de concreció de les mesures, com per les poques novetats que incorpora i la falta d'estímuls a la recuperació econòmica.

En realitat moltes de les reformes anunciades ja s'havien recollit en l'anterior Pla de Reformes presentat el 27 de setembre del 2012, i ara es rescaten amb un calendari prorrogat. El Govern és limita a insistir en qüestions com la llei d'emprenedoria, la llei d'unitat de mercat, la reforma de l'administració local, la creació de l'Autoritat Fiscal Independent, o la llei de serveis professionals.

Un cas paradigmàtic és l'aplicació del criteri de caixa en l'IVA, que s'ha aplaçat dos anys i que no entrarà en vigor fins al 2014, si bé és de vital importància per a la supervivència de moltes petites empreses. A aquestes reformes se sumen un conjunt heterogeni de propostes de menor rellevància.

La mesura més negativa és, sens dubte, l'anunci de noves pujades impositives, que incidiran negativament en la recuperació econòmica. Es prorroga dos anys més la pujada de l'IRPF, s'anuncia un augment dels impostos especials, la creació de nous impostos mediambientals, la nova taxa sobre els dipòsits, i la reducció en les deduccions de l'Impost sobre Societats. Aquesta última sembla ser la que tindrà un impacte econòmic més important, si bé encara no es coneixen els detalls.

Des de la Cambra considerem que un nou augment de la pressió fiscal tindrà efectes molt negatius sobre la capacitat per invertir de les empreses i per crear ocupació. L'altra novetat a destacar, en aquest cas ben valorada, és la nova llei de "desindexació" de l'economia, que pretén deslligar l'evolució dels contractes, taxes, preus i lloguers a l'IPC, i que afavorirà la devaluació interna en el mitjà

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH