El benefici net d'Abertis creix un 12% en el primer trimestre de 2013

|

Abertis

Abertis segueix mantenint en el primer trimestre de 2013 resultats en línia ascendent en totes les seves magnituds principals, amb millores en ingressos (+29%), Ebitda (+23%) i resultat net recurrent (+12%), que destaquen en un període marcat per la consolidació per integració global de les noves concessions a Brasil i Xile, que aporten en conjunt 244 milions d'ingressos al consolidat del Grup.

En aquest sentit, els resultats del primer trimestre es veuen afectats pels canvis en el perímetre respecte al mateix període de l'any anterior, la qual cosa dificulta el seu comparabilidad. A la incorporació dels nous negocis a Brasil i Xile cal afegir l'efecte dels resultats extraordinaris derivats de la venda de la participació en Eutelsat registrats en el primer trimestre de 2012 i en 2013. El resultat net total del Grup se situa en els 141 milions d'euros. Sense tenir en compte aquests extraordinaris, el resultat recurrent aconsegueix els 125 milions (+12%).

La incorporació al perímetre de consolidació per integració global de les noves concessions a Brasil i Xile suposa un altre aspecte destacat dels resultats del primer trimestre, ja que impulsen la internacionalització del Grup i redueixen molt significativament la seva dependència de mercats més exposats a la crisi, com Espanya i França. En aquest sentit, el 65% dels ingressos i el 60% de l'Ebitda del Grup es van generar fora d'Espanya en aquest període.

COMPTE DE RESULTATS

Els ingressos d'explotació d'abertis en el primer trimestre de l'exercici van aconseguir els 1.145 milions d'euros, un 29% més que en el mateix període exercici anterior, impulsats per l'aportació dels nous negocis a Brasil i Xile.
Del total d'ingressos, el 83% es genera en l'activitat d'autopistes, mentre que el 11% correspon al sector de telecomunicacions i el 6% al d'aeroports. Per la seva banda, les despeses d'explotació també van augmentar en el període a causa de l'efecte de la incorporació dels nous negocis, fins als 470 milions d'euros.

El resultat brut d'explotació (Ebitda) va aconseguir els 675 milions d'euros (+23%), un 60% del com està generat fora d'Espanya. Sense tenir en compte l'efecte de la incorporació dels nous negocis i els derivats d'altres despeses no comparables, l'Ebitda recurrent es va mantenir plànol respecte al mateix període de l'any anterior.

ESTRUCTURA DEL DEUTE

El deute net d'abertis va disminuir en el primer trimestre, situant-se en 13.753 milions d'euros, amb una reducció de 380 milions d'euros (-2,7%) respecte al tancament de 2012. Del total de deute, un 61% s'ha constituït amb garantia dels propis projectes (sense recurs). El 93% del deute és a llarg termini i el 75% a tipus fix. El cost mitjà del deute és del 5,11%, i el venciment mitjà és de sis anys.

INVERSIONS

Les inversions del Grup en el període ascendeixen a 145 milions d'euros, dels quals 125 milions es van destinar a expansió i 19 milions a inversions operatives. Els principals projectes d'expansió del període són els relacionats amb la implantació de millores del paquet vert a la xarxa a França (17 milions), les millores i construcció de noves vies a Brasil (81 milions) i les relacionades amb el desenvolupament del satèl·lit Amazones 4 d'Hispasat (5 milions).

EVOLUCIÓ DELS NEGOCIS DEL GRUP

El negoci d'autopistes d'abertis va aportar 954 milions d'euros en ingressos (83%) i 599 milions d'euros en Ebitda (89%). El tràfic en el conjunt de la xarxa d'autopistes d'abertis reflecteix en el primer trimestre una Intensitat Mitjana Diària (IMD) comparable de 18.890 vehicles (+0,8%). El període està marcat per l'evolució negativa del tràfic a França (-2,1%) i Espanya (-8,4%), i pels nivells positius en les autopistes de Brasil (+4,4%) i Xile (+8,2%).

El negoci de telecomunicacions va tancar el primer trimestre amb uns ingressos de 125 milions d'euros i un Ebitda de 64 milions d'euros. Les magnituds de telecomunicacions inclouen, en l'àmbit terrestre, els ingressos derivats de l'engegada del nou negoci de gestió de torres de telefonia mòbil. En l'àmbit satelital inclouen una major aportació proporcional per part d'Hispasat, a causa de l'increment de participació fins al 40,6%.
L'activitat d'aeroports va aconseguir uns ingressos de 65 milions d'euros i un Ebitda de 15 milions d'euros, en tots dos casos en línia amb les magnituds del mateix període de l'any anterior.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH