L'INE confirma la caiguda del PIB al 0,5% en el primer trimestre

|

Euros

L'economia espanyola va moderar la seva contracció durant el primer trimestre de l'any, en registrar un descens del 0,5% en taxa intertrimestral, si bé va accelerar una desena la seva caiguda interanual, fins al 2%, segons l'avanç de dades de Comptabilitat Nacional Trimestral publicat aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Les dades avançades per l'INE coincideixen amb les estimacions del Banc d'Espanya, que en el seu últim butlletí econòmic, publicat fa just una setmana, havia previst un descens del 0,5% en el primer trimestre i una contracció interanual del 2%.

El Gobierno també esperava que la retallada trimestral del PIB fos menys intens entre gener i març del que ho va anar en el trimestre precedent i donava per bona l'estimació que va realitzar el Banc d'Espanya en el seu butlletí.

L'Executiu va fer pública el divendres passada la revisió del seu quadre macroeconòmic, empitjorant la seva previsió inicial para tot 2013 des d'una caiguda del 0,5% a una contracció de l'1,3%. Així mateix, va avançar que les primeres taxes positives del PIB arribaran en l'últim trimestre d'aquest any i no en el tercer, com fins ara havia mantingut el Gobierno.

La contracció trimestral del 0,5% experimentada entre gener i març avançada per l'INE millora en tres desenes la dada del quart trimestre de 2012, quan el PIB va baixar un 0,8%. Amb la xifra del primer trimestre, l'economia espanyola acumula set trimestres de creixement negatiu, mentre que, en taxa interanual, el PIB suma sis trimestres de reculades.

Per la seva banda, la caiguda interanual del PIB en el primer trimestre és una desena més acusada que la registrada en el quart trimestre de 2012, quan l'economia va retrocedir un 1,9%. L'INE ha explicat que aquesta acceleració en la reculada del PIB és conseqüència d'una aportació més negativa de la demanda nacional, que es va veure compensada només en part per una contribució positiva del sector exterior.

BANC D'ESPANYA: "DEBILITAMENT NOTABLE" DE LA DEMANDA.

Les dades de l'INE són encara provisionals i es coneixeran a nivell desagregat el proper 30 de
maig . De moment, el Banc d'Espanya, en el seu últim butlletí, confirmava que l'economia espanyola va perllongar la "pauta de contracció" de l'activitat en el primer trimestre, si bé a un ritme "més atenuat" que en el tram final de l'any passat.

No obstant això, advertia que aquesta millorança podria "haver-se atenuat" en l'última part del trimestre, a tenor del "perfil decreixent" d'alguns indicadors.

El Banc d'Espanya estima que la demanda nacional va descendir un 0,8% fins a març, també menor que en el trimestre precedent, en revertir-se l'impacte dels factors de naturalesa transitòria que havien influït negativament sobre la despesa interna en els mesos finals de 2012, com l'elevació de la imposició indirecta i la supressió de la paga extraordinària dels empleats públics.

No obstant això, l'institut emissor indica que la reduïda capacitat d'estalvi de les famílies, la caiguda de la seva riquesa, la persistència d'un panorama laboral "incert" i un elevat endeutament deixa poc marge per a la recuperació del consum a curt termini. Quant a la inversió residencial, també destaca que la demanda segueix mostrant "gran debilitat".

Així, calculava que el consum privat va descendir un 0,3%, enfront de la caiguda del 2% del trimestre anterior, mentre que la formació bruta de capital es va contreure un 1,8%, també molt per sota del descens del 3,9% del trimestre precedent.

El Banc d'Espanya estimava en el seu butlletí que la contribució de la demanda exterior neta va ser tres desenes positiva, però de magnitud inferior a la del trimestre anterior (+1,2%), llastrada per la menor debilitat de les importacions en relació amb el mostrat a la fi de l'any passat, en un context en el qual les vendes a l'exterior, encara que es van recuperar, van seguir condicionades per la recessió de l'àrea de l'euro.

En concret, calcula que l'exportacions es van mantenir estables, amb un creixement zero, enfront del descens del 0,9% del trimestre anterior, mentre que les importacions es van reduir un 0,7%, molt per sota de la caiguda del 4,8% registrada entre octubre i desembre de 2012.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH