Un jutge de Valladolid dicta el primer acte que anul·la un embargament per interès abusiu

|

Sense títol

El magistrat de Primera Instància número 12 de Valladolid ha dictat un acte, el primer que s'aplica sota la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europeu de Luxemburg del passat mes de març, en el qual s'anul·la l'embargament per un deute contret d'un crèdit hipotecari, que havia signat una parella amb una entitat financera.

El jutge, segons una informació del Nord de Castella, considera que el préstec que van signar els dos joves a l'abril del 2006, i la mare com a avalista de la filla, per import de 102.000 euros, conté una clàusula abusiva contrària a la normativa de consumidors espanyola. Es tracta del tipus d'interès de demora que se'ls aplicaria en el cas d'impagament de les lletres, un tipus que arribava a superar el 14,8% en el cas d'impagament i d'altres supòsits.

L'execució hipotecària es va promoure a instàncies de General Electric Capital Bank SA, que va concedir el crèdit per a un habitatge situat al carrer Tórtola, 13. El pis va passar a ser de titularitat de l'entitat després d'adquirir-la pel 60% del preu de taxació en una subhasta pública.

No obstant això, l'entitat bancària ha seguit reclamant la diferència pel deute generat, en la qual s'inclouen els interessos de demora i les costes judicials. Un import de 100.450 euros de principal, més altres 30.135 euros generats per interessos, despeses i costes.

El significatiu d'aquest procediment, que s'ha tramitat en el Jutjat de Primera Instància número 12, és que el banc pretén quedar-se amb l'habitatge de la mare, que va posar com a garantia per exigència de l'entitat.
El pis està situat al carrer Joaquín Martín Velasco, 112, al barri Horta del Rei. Aquest immoble és l'habitatge habitual de la progenitora des de fa anys. La dona va pretendre negociar per continuar a la casa en unes determinades condicions.

ARGUMENTACIÓ JURÍDICA

Per declarar la nul·litat de l'embargament, el jutge ha acceptat els arguments presentats pels afectats i que s'emparen en la sentència del Tribunal de Justícia Europeu, amb seu a Luxemburg, del 14 de març passat.

El magistrat assenyala que aquesta resolució dóna cobertura jurídica als jutges espanyols perquè d'ofici "i abans de la conclusió del procediment de lliurament efectiu de l'immoble adjudicat a l'entitat creditora [...] examinin l'abusividad de determinades clàusules contingudes en la hipoteca", que han donat lloc a la tramitació de l'embargament. En aquest cas, solament afectaria al pis de la mare, ja que el dels joves no té caràcter retroactiu i va ser tramitat en el Jutjat de Primera Instància número 4.

En aquest sentit, el titular del Jutjat 12 recull en el seu acte que després d'examinar l'escriptura hipotecària interpreta que hi ha "un desequilibri important entre els drets del consumidor i les obligacions del banc". Sobre aquest tema, concreta que existeix una clàusula abusiva quant a la reclamació dels interessos de demora que es van fixar en la pòlissa en el 14,8 %, i que havien d'abonar-se sempre que es produís l'impagament de qualsevol obligació vençuda.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari




No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH