Els dirigents  del PP van ingressar diners del partit  per dues vies diferents i fixes durant un temps

|

9aznar-rajoy

 Álvaro Lapuerta i Luis Bárcenas van abonar durant la seva etapa al capdavant dels comptes del PP sobresueldos dobles al mes als principals membres de la cúpula del partit, que al seu torn tenien un salari fix com a parlamentaris nacionals  entre 1990 i 1993 per "despeses de representació". Un  salari que es distribuïa en 14 pagues de quantitats idèntiques, amb una extra al juliol i una altra al desembre.

La segona retribució, segons la comptabilitat oficial que el PP ha remès a l'Audiència Nacional, la cobraven en concepte de dietes. En moltes ocasions sempre es tractava de la mateixa quantitat fixa mensual.

En aquest cas de sobresueldos dobles es troben alguns dels quals han estat secretaris generals del partit, com Francisco Álvarez-Cascos, el que més va cobrar i que avui està fora de la formació; o Javier Arenas; i altres sotssecretaris generals que van ingressar aquestes quantitats de manera més esporàdica al començament dels noranta, com Mariano Rajoy.
Aquests "sobresueldos", com els va qualificar Luis Bárcenas, exgerente i extesorero del PP, davant el fiscal Anticorrupció el passat 6 de febrer, són la fórmula que la formació conservadora va buscar per remunerar als seus membres i completar els seus ingressos com a diputats. El despatx jurídic de Miguel Crisantem, segons Bárcenas, els va recomanar que els cridessin "despeses de representació" per no tenir cap problema davant Hisenda, i el pagament es va articular "mitjançant rebuts en els quals figurava la quantitat bruta" a la qual es descomptava, segons va explicar Bárcenas "una retenció del 21%, la mateixa que s'aplicava al Congrés i el Senat".
José María Aznar, president del PP entre 1990 i 2004, va percebre l'any 1990 sobresueldos de set milions de pessetes (42.000 euros) que es van incrementar fins als vuit milions en 1991 (48.000 euros) i els 10 milions en 1992 (60.000 euros). A partir d'aquest moment el seu nom desapareix dels llistats de comptes del PP encara que en 2003 figuren les seves sigles (JMA) associades al compte 530 amb quantitats superiors a les 300.000 pessetes mensuals (1.800 euros). En aquest període la comptabilitat oficial del partit paga a Cascos, Rajoy i Sorres per "treballs extraordinaris" diverses quantitats mensuals que es duplicaven al juliol i desembre.
Sumat a l'anterior, Cascos va cobrar en concepte de dietes l'any 1990 un total d'1,8 milions de pessetes (10.800 euros). El partit li va sufragar altres 215.000 pessetes (1.300 euros) durant aquest exercici per factures de viatges i menjars.
Rajoy, llavors membre del Comitè Executiu Nacional i diputat per Pontevedra fins que Aznar ho incorpora al seu Govern, en 1996, percep pagues per conceptes similars. En 1990 ingressa almenys 1,3 milions de pessetes (7.831 euros) per treballs, dietes, viatges i menjars del partit. Dos anys més tard passa a percebre mensualment 231.836 pessetes (1.396 euros) per "treballs" i entre 170.000 i 350.000 pessetes com a "dietes".
La comptabilitat oficial del PP no ha merescut cap explicació per part de la formació conservadora. En un intent de restar interès al cas, Alfonso Alonso, portaveu parlamentari en la Cambra baixa, va comparar el repàs dels balanços a un intent de "tirar de No-Do", malgrat que aquesta ha seguit sent una pràctica habitual del seu partit fins a almenys el 2011.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH