Gairebé un 15% de les persones que treballen assegudes davant una taula està en risc de sofrir trastorns múscul-esquelètics

|

Sense títol

Gairebé un 15% dels treballadors que exerceixen la seva labor asseguts davant una taula està en risc de sofrir trastorns múscul-esquelètics per postures forçades, segons han assenyalat els experts de la Societat de Prevenció de Fremap amb motiu de la celebració aquest diumenge, 28 d'abril, del Dia Mundial de la Salut en el Treball.

D'aquesta forma, i segons les dades que llancen les 700.000 avaluacions realitzades cada any per aquesta societat a treballadors als programes de vigilància de la salut, aquests problemes físics "són uns dels més freqüents en l'entorn laboral".

D'aquests exàmens mèdics, també es confirma que "a un 3,8 per cent dels treballadors examinats se'ls ha apreciat una lesió osteomuscular", la qual ha obligat a comunicar-li a la seva empresa "una limitació en el seu lloc per evitar aquesta dolència", sostenen.

A més, la 'Enquesta Nacional de Condicions de Treball' realitzada per l'Institut Nacional de Seguretat i Higiene en el Treball (INSHT) en 2011 exposa que "un 77 per cent dels treballadors que realitzen treballs administratius té trastorns musculoesqueléticos".

UN SISTEMA PER PRECISAR LES MALES POSTURES

Per tot això, i amb la finalitat de detectar què tipus de postures o moviments poden ser perjudicials, la Societat de Prevenció de Fremap utilitza el sistema de 'Eina d'Anàlisi per Disseny Assistit' (FADA). Aquest, que funciona mitjançant sensors, permet la captura del moviment que fa el treballador en el seu lloc laboral "i confecciona un estudi tridimensional del mateix en qualsevol situació de la seva activitat", indiquen.

D'aquesta forma, s'augmenta "la precisió i abast dels mètodes tradicionals d'avaluació ergonòmica de llocs de treball", expliquen els experts. Així ho comparteix l'especialista en Medicina del Treball de la societat, el doctor José Antonio Díaz, que assenyala que aquest tipus de lesions "es poden evitar amb accions preventives".

En aquest sentit, exposa que la institució a la qual pertany disposa d'un programa d'escola d'esquena "per evitar lesions osteomusculares generades pel sobreesfuerzo". Aquest "identifica els riscos ergonòmics als quals es veuen exposats els treballadors en el seu entorn quotidià i laboral", manifesta al mateix temps que declara que existeixen exercicis d'estiramientos i enfortiment muscular que són "molt recomanables" per a persones que tinguin una activitat laboral sedentària.

Entre les lesions més freqüents dels treballadors destaca la fatiga física muscular, "que sol manifestar-se en la columna vertebral". A més, són comuns "els dolors en el clatell i coll, i els propis de l'esquena i lumbars".

Els símptomes dels mateixos "solen manifestar-se en finalitzar la jornada laboral a causa que la contracció muscular disminueix la sang que arriba als músculs", continua Díaz, que identifica altres trastorns, com "les contractures musculars, els hormigueos, el cansament o astènia, l'epicondilitis, la síndrome del túnel carpiano o la tendinitis del dit polze".

Per a ell, aquests poden ser conseqüència de, entre altres factors, "postures incorrectes davant l'ordinador, una mala organització del treball, del mobiliari o de la il·luminació". No obstant això, conclou afirmant que existeixen altres intrínseques al propi individu, com "els defectes visuals o les lesions preexistents".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH