El Gobierno dóna per perduda la batalla de l'atur en aquesta legislatura

|

Sense títol

El Gobierno ha decidit prorrogar un any més, fins al 2015, el gravamen suplementari de l'IRPF, que inicialment es va comprometre a mantenir solament durant els exercicis fiscals del 2012 i 2013. En finalitzar el Consell de Ministres, Soraya Sáenz de Santamaría ha confirmat que no pujarà més l'IVA i l'IRPF, encara que sí alguns impostos especials i el de societats per a grans empreses. A més crearà un tribut mediambiental, amb l'objectiu d'apurar al màxim la consecució de més ingressos per a unes arques de l'Estat, els dèficits previstos del qual no compliran les exigències de la Unió Europea fins al 2016, com a mínim.

El Gobierno ha elevat l'objectiu de dèficit pressupostari per aquest any al 6,3% enfront del 4,5% previst inicialment. Així mateix, el saldo negatiu pel 2014 es fixa en el 5,5%, percentatge que baixarà fins al 4,1 % en el 2015. Finalment, l'Executiu augura un dèficit del 2,7 % pel 2016. Això significa que Espanya no complirà amb les exigències de la Unió Europea sobre el dèficit --el 3% del PIB--fins al 2016. A més el deute públic fregarà el 100% dins de tres anys.

L'economia tornarà a créixer en 2014 amb un avanç del 0,5%. L'actual legislatura acabarà amb 1,3 milions d'ocupacions perdudes i la taxa d'atur serà tres punts percentuals superior a la qual hi havia quan Mariano Rajoy va arribar al Govern. Se seguirà destruint ocupació aquest any i el següent.

L'Executiu preveu que l'economia caigui aquest any l'1,3%, enfront del 0,5% inicialment pronosticat, i que la taxa d'atur arribi al 27,1%.

D'acord amb l'actualització de les previsions macroeconòmiques recollides al Programa d'Estabilitat aprovat avui pel Consell de Ministres, l'economia tornarà a créixer en el 2014 a una taxa del 0,5%, mentre que en el 2015 avançarà el 0,9% i en el 2016, l'1,3%.

La taxa d'atur baixarà al 26,1 % en 2014 i al 25,8 % en 2015, encara que se seguirà destruint ocupació tanta en el 2013 com en el 2014, el 3,4 i el 0,4 %, respectivament.

El Gobierno descarta augmentar l'IRPF i l'IVA, perquè "la majoria de les dades macroeconòmiques no permet demanar als espanyols grans esforços ni pujar impostos", segons va declarar aquest divendres la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría. En el 2015 se suprimirà el gravamen suplementari de l'IRPF.

A canvi es crearan impostos mediambientals i augmentaran alguns tributs especials --"excepte el d'hidrocarburs"-- i els impostos de societats de les grans empreses amb beneficis. També hi haurà un impost sobre els passius de les entitats bancàries, procedents dels dipòsits de clients, que poden permetre una recaptació de fins a 250 milions d'euros.

Un dia després que es coneguessin les xifres de l'atur del primer trimestre, les pitjors de la història, i que Brussel·les exigís reformes "àmplies i concretes", el Consell de Ministres d'aquest divendres va aprovar el Pla d'Estabilitat 2013-2016 i el Programa Nacional de Reformes que combinen una nova retallada de despesa amb mesures per estimular el creixement, com la ja anunciada nova llei d'emprenedors.

Entre les mesures adoptades es troba la "desindexación" de l'economia espanyola, que consisteix a adoptar un índex diferent de la inflació a l'hora de "fixar les rendes públiques que afectin als contractes administratius", segons ha afirmat Sáenz de Santamaría, que ha assenyalat que aquesta "desindexación" no afectarà a les pensions "de moment".

Com a conseqüència de l'increment de dèficit públic previst, el topall del saldo pressupostari negatiu per a les autonomies serà de l'1,2% del PIB, cinc desenes més que el 0,7% exigit fins ara pel Govern espanyol als Executius autonòmics i que ha creat gravíssimes tensions de caixa en la majoria de les comunitats.

Tant el Pla d'Estabilitat com el Programa de Reformes són les dues potes de l'estratègia econòmica del Govern: consolidació fiscal per reequilibrar els comptes públics i reformes estructurals per corregir els desequilibris acumulats per l'economia. És a dir, el dèficit pressupostari, deute públic, balança de pagaments i exportacions. "Falta molt perquè es tradueixin en l'economia real i són requisits imprescindibles per poder crear en ocupació", ha dit la vicepresidenta.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH