Brussel·les avala que Espanya retardi fins a 2016 la correcció del dèficit

|

Brussel·les

La Comissió Europea ha avalat que Espanya retardi dos anys, fins a 2016, l'objectiu de reduir el dèficit fins al 3% del PIB tenint en compte la "difícil situació econòmica".

No obstant això, abans de donar la seva autorització oficial a aquesta pròrroga, l'Executiu comunitari vol examinar si la nova senda d'ajust fiscal proposta pel Govern de Mariano Rajoy es basa en "un nombre suficient de mesures estructurals i d'alta qualitat".

La decisió final de Brussel·les arribarà el 29 de maig, quan publiqui les seves recomanacions de política econòmica per a tots els Estats membres.

"L'ajornament de la correcció del dèficit excessiu fins a 2016 és coherent amb l'actual anàlisi tècnica dut a terme pels serveis de la Comissió del que seria una senda de consolidació fiscal equilibrada, però encara ambiciosa, tenint en compte la difícil situació econòmica", ha dit el portaveu d'Assumptes Econòmics, Olivier Bailly, en una declaració.

"És essencial que la senda fiscal al programa d'estabilitat estigui basada en suposicions macroeconòmiques prudents i en un nombre suficient de mesures estructurals i d'alta qualitat", ha agregat.

"La nostra avaluació en aquest sentit es farà pública el 29 de maig", ha dit el portaveu.

Brussel·les espera ara rebre "al més aviat possible" els documents dels programes d'estabilitat i de reformes "amb la finalitat de començar la nostra avaluació". L'Executiu comunitari analitzarà en particular "fins a quin punt són adequats tenint en compte els excessius desequilibris a Espanya".

"Presentarem les nostres conclusions i recomanacions el 29 de maig", ha dit Bailly. Si Brussel·les considera que les reformes són insuficients, podria avançar un pas en el procediment sancionador per desequilibris excessius, que en la seva etapa final preveu multes de fins al 0,1% del PIB. (1.000 milions d'euros en el cas d'Espanya).

El Govern ha anunciat que l'objectiu de dèficit per aquest any serà del 6,3% (en lloc del 4,5% pactat amb la UE), mentre que es reduirà al 5,5% en 2014, al 4,1% en 2015 i al 3% en 2016.

El vicepresident de la Comissió i responsable d'Assumptes Econòmics, Olli Rehn, ja s'ha declarat en diverses ocasions disposat a donar dos anys més a Espanya per corregir el dèficit. Les seves condicions eren dues: que el Govern de Mariano Rajoy hagués realitzat l'ajust estructural exigit en 2012 i que la situació econòmica hagués empitjorat.

Tots dos requisits s'han complert en el cas d'Espanya, segons la pròpia anàlisi de l'Executiu comunitari. A més, Rehn va demanar aquest dijous a Rajoy mesurades "concretes i àmplies" per corregir els desequilibris de l'economia espanyola. La Comissió examinarà ara si el pla de reformes aprovat pel Consell de Ministres compleix aquesta exigència.

La recomanació de Brussel·les de donar més temps a Espanya deurà a més ser aprovada pels ministres d'Economia de l'eurozona.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH