La Generalitat demana un límit de dèficit del 2,1% i que l'Estat decideixi directament

|

Andreu Mas-Colell

El conseller d'Economia i Coneixement de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, ha demanat aquest divendres un objectiu de dèficit en 2013 del 2,1% en comptes de l'1,2% previst per a les autonomies pel Govern, perquè el límit sigui d'un terç de l'objectiu global en proporció a la despesa que suporten les autonomies.

En declaracions a la premsa per valorar el Consell de Ministres, ha lamentat que l'1,2% "no és ni la tercera part de l'augment de marge del dèficit total", ja que llavors seria d'un 1,3%, i ha incidit que al marge de l'objectiu autonòmic general, encara falta saber quin serà l'objectiu per a Catalunya.

En aquest sentit, ha reivindicat que aquesta decisió, que confia que arribi aviat, és responsabilitat del Govern i no de cap grup de treball multilateral "que no està estructurat per prendre cap decisió sobre aquests temes".

PRESSUPOSTOS PENDENTS


En tot cas, ha afirmat que la Generalitat "no està contemplant" un 1,2% de dèficit per elaborar els seus pressupostos de 2013 perquè és lògic que sigui superior, i que encara no pot avançar quan els presentarà al Parlament perquè encara no hi ha una xifra de dèficit tancada.

Ha lamentat que el Govern central manté la seva política de "adelgazamiento asimètric" de les administracions, ja que amb el plantejament que ha fet públic aquest divendres, l'Administració central --incloent la Seguretat Social-- ha de rebaixar a la meitat el seu dèficit entre 2013 i 2016 (del 5,1 al 2,5%), mentre que les autonomies ho han de dividir deu vegades (de l'1,2 al 0,2%).

"Ho lamentem perquè no té en compte els enormes sacrificis en sanitat, educació, i altres responsabilitats que tenen les autonomies, responsabilitats que no són menys importants que les que té l'Estat", ha exposat.

En aquesta línia, ha deplorat que l'Administració central no ha anunciat cap reducció salarial als funcionaris per aquest any, mentre que Catalunya ha hagut de repetir-la: "No és una actitud que creu complicitats. És una actitud que qui remou l'olla es queda el millor tros".

TRESORERIA

Ha recordat que la disponibilitat de tresoreria de Catalunya dependrà de l'objectiu de dèficit autoritzat, i ha tornat a reivindicar un pla "consistent i fort de liquiditat per a proveïdors, sigui FLA, ICO Proveïdors o plans nous", perquè si es pretén que la Llei de morositat s'apliqui per injectar liquiditat en el sector productiu, les autonomies necessiten liquiditat suficient.

Ha instat al Govern a aprofitar que en aquests moments l'accés als mercats del Govern espanyol és bo i la cosina de risc està baixant "per donar liquiditat a les autonomies i especialment a Catalunya".

A l'espera de conèixer els detalls de les reformes anunciades aquest divendres pel Consell de Ministres, no ha valorat mesurades com la previsió de reducció de convenis que financen serveis públics o l'aplicació d'un impost sobre els dipòsits --fins ara fixat en el 0%--.

MÉS DUR QUE MAS

El conseller ha estat més dur en la seva valoració que el president de la Generalitat, Artur Mas, que ha celebrat el migdia d'aquest divendres que el Govern central proposi un increment del sostre de dèficit de les comunitats autònomes del 0,7 a l'1,2%, però ha considerat que aquesta xifra encara "no és suficient".

El Govern ha anunciat el matí d'aquest divendres que l'objectiu de dèficit espanyol per aquest any serà del 6,3% (en lloc del 4,5% pactat amb la UE), mentre que es reduirà al 5,5% en 2014, al 4,1% en 2015 i al 3% en 2016.

La Comissió Europea ha avalat que Espanya retardi dos anys, fins a 2016, l'objectiu de reduir el dèficit fins al 3% del PIB tenint en compte la "difícil situació econòmica".

No obstant això, abans de donar la seva autorització oficial a aquesta pròrroga, l'Executiu comunitari vol examinar si la nova senda d'ajust fiscal proposta pel Govern de Mariano Rajoy es basa en "un nombre suficient de mesures estructurals i d'alta qualitat".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH