El Gobierno plantejarà a Brussel·les un dèficit del 6,3% aquest any i del 5,5% en 2014

|

Brussel·les

El Gobierno ha elevat la seva previsió de dèficit públic per aquest any al 6,3%, enfront del 4,5% previst fins ara, i ha retardat el compliment de l'objectiu marcat per Brussel·les del 3% fins a 2016, quan espera situar-ho en el 2,7%, segons el nou quadre macroeconòmic aprovat pel Gobierno.

En concret, el Gobierno preveu que el dèficit públic baixi del 6,3% en 2013 al 5,5% en 2014, enfront del 2,8% previst anteriorment. En 2015, la previsió de dèficit és del 4,1%, amb el que no baixarà del 3% fins a l'any 2016, quan espera situar-ho en el 2,7%.

El Gobierno enviarà a Brussel·les el nou programa d'estabilitat al costat del quadre macroeconòmic actualitzat i el pla nacional de reformes perquè la Comissió comuniqui oficialment si dóna més temps a Espanya per complir el pacte d'estabilitat i creixement. No obstant això, el ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, va assegurar que aquests nous objectius de dèficit està pactats amb les autoritats europees.

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va reafirmar la "absoluta necessitat" de reduir el dèficit públic per sortir de la crisi, i va detallar que l'objectiu és fer compatible la senda "ineludible i positiva" de reducció del dèficit públic amb la recuperació econòmica.

Montoro va assenyalar que demanarà aquest any a les comunitats autònomes un dèficit de l'1,2%, enfront del 0,7% fixat anteriorment. Per a l'Administració Central de l'Estat l'objectiu de dèficit és del 3,7% i per a la Seguretat Social de l'1,4%, mentre que les corporacions locals tancaran pràcticament en equilibri pressupostari.

Fins a 2016, tant l'Estat com a Seguretat Social i comunitats autònomes registraran dèficit entre els seus ingressos i despeses, mentre que els ajuntaments tindran equilibrades els seus comptes tots els anys.

DIFERÈNCIES PER COMUNITATS

"Els punts de partida de les comunitats són molt diferents entre si", ha assenyalat Montoro per referir-se a la disparitat de desfasaments presentats per les autonomies a tancament de 2012, ja que unes van finalitzar amb una xifra del 3,5% enfront del 0,7% d'unes altres.

Aquesta situació és la que va portar a obrir en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) la possibilitat d'establir límits de dèficit desiguals per a cada autonomia, que s'està negociant en una comissió de treball tècnica creada a aquest efecte. No obstant això, ha deixat clar que no s'establiran singularitats en "la reducció dels components estructurals dels dèficits públics".

Montoro ha declarat que l'evolució del dèficit públic previst pel Gobierno s'acompassa a l'evolució de l'economia i a la sortida de la crisi, i va subratllar que la consolidació fiscal entre 2012 i 2015 descansa sobre la contenció de la despesa i un repunt de la recaptació "bastant considerable".

A més va posar l'accent que Espanya va ser en 2012 el país, després de Grècia, on l'esforç fiscal primari, descomptada la càrrega d'interessos, va ser més intens. "Ha estat un esdeveniment històric protagonitzat per la societat espanyola", va dir.

En la seva opinió, aquest esforç "és el que està obrint les portes al finançament de l'economia i està permetent finançar el país millor", i, segons va pronosticar, d'aquest finançament es derivarà creixement econòmic i creació d'ocupació.

La nova senda de reducció del dèficit prevista per l'Executiu incorpora per 2013 una reducció del component estructural del dèficit molt semblada en intensitat a la de 2012 i a partir d'aquí sempre estarà per sobre de l'exigència de corregir el dèficit almenys un 0,5% del PIB cada any. "Això ho complim al llarg de tota la senda fins a 2016", va ressaltar.

EL DEUTE FREGARÀ EL 100% DEL PIB EN 2016

D'altra banda, el deute públic espanyola, que va tancar el passat any en el 84,2% del PIB, crecerá més de deu punts entre aquest any i elproper , i fregarà el 100% en l'horitzó de 2016, segons l'escenari macroeconòmic inclòs al Programa d'Estabilitat aprovat aquest divendres pel Consell de Ministres.

En concret, les noves previsions del Gobierno apunten a un deute públic del 91,4% del PIB para aquest any, 4,2 punts més respecte al tancament de 2012. Per al proper any, el nivell de deute públic pujarà gairebé cinc punts, fins al 96,2% del PIB.

Aquest creixement del deute públic prosseguirà en els següents exercicis, fins a situar-se en el 99,1% en l'exercici de 2015. Les noves previsions del Gobierno pronostiquen que el deute arribarà al 99,8% del PIB en 2016.

"El cost financer dels pressupostos ja comptava amb el creixement a l'alça del deute", va explicar el ministre d'Economia. "L'evolució del deute està incorporada" a les previsions, va subratllar De Guindos.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH