La Fiscalia recorrerà al entendre que la prova d'alcohol és vàlida

|

Ortega Cano

La Fiscalia de Sevilla ha anunciat aquest dijous que recorrerà la sentència que condemna a l'extorero i ramader José Ortega Cano a dos anys, sis mesos i un dia de presó per l'accident ocorregut el dia 28 de maig de 2011 en el qual va morir un veí de Castilblanco dels Rierols identificat com Carlos Parra, a fi que s'estimi que conduïa begut i se li imposin un total de quatre anys de presó.

El fiscal de Seguretat Vial, Luis Carlos Rodríguez León, ha informat a Europa Press que han decidit recórrer la sentència dictada pel Jutjat penal número 6 en entendre que no es va trencar la cadena de custòdia i, per tant, és vàlida la prova d'alcoholèmia en la qual l'Ortega Cano va llançar un resultat d'1,26 de grams d'alcohol per litre en sang, prova que la jutge no ha admès en entendre que no es va complir aquesta cadena de custòdia.

En el recurs, el fiscal, que s'ha reunit aquest mateix dijous amb la fiscal cap de Sevilla, María José Segarra, per analitzar la sentència, ha assenyalat que la Fiscalia tornarà a demanar quatre anys de presó per l'exdiestro per un delicte d'homicidi imprudent i dos contra la seguretat vial, un per conducció temerària i el segon per circular sota els efectes de l'alcohol.

El recurs que interposarà en els propers dies el Ministeri Públic s'uneix als ja anunciats per la defensa del condemnat, que tornarà a demanar la seva lliure absolució, i pels lletrats de l'acusació particular, que insistiran que se li condemni a quatre anys de presó.

En la sentència, la jutge Sagrario Romero condemna a l'extorero, per un delicte d'homicidi per imprudència greu i un delicte contra la seguretat vial per conducció temerària, a dos anys i mitjà de presó i a tres anys i sis mesos de privació del dret a conduir vehicles a motor i ciclomotors, la qual cosa comporta la pèrdua de vigència del permís o llicència que habilita per a la conducció i que l'imputat hagi de tornar a examinar-se del carnet si vol tornar a conduir.

Així mateix, la jutge absol a Ortega Cano del delicte contra la seguretat vial en la seva modalitat de conduir sota la influència de begudes alcohòliques, inadmetent la prova d'alcoholèmia en la qual Ortega Cano va llançar un resultat d'1,26 grams d'alcohol per litre en sangri, ja que considera que no es va complir la cadena de custòdia a l'Hospital Verge Macarena on el condemnat va ser ingressat després del sinistre.

En relació a aquesta prova d'alcoholèmia, la jutge diu, en primer lloc, que el protocol seguit pel centre hospitalari per a la conservació i trasllat de mostres "va ser merament clínic" i "no es correspon amb el legalment establert en l'ordre per la qual s'aproven les normes per a la preparació i remissió de mostres objecto d'anàlisis" per Toxicologia, agregant que "l'ordre de conservació" de la mostra donada per l'hospital "no especificava la finalitat d'una eventual anàlisi d'alcoholèmia".

"OMISSIONS TRANSCENDENTALS" EN LA CADENA DE CUSTÒDIA

A continuació, la jutge analitza "si es troba o no documentada suficientment en actuacions la cadena de custòdia de la sang" des de l'extracció el 29 de maig fins al lliurament el 16 de juny a Toxicologia, i assevera que, "en primer lloc, no figura en les actuacions el preceptiu formulari de remissió de mostres".

A més, "no obra en l'actuat ni coneixem el document on consten tots i cadascun dels intervinents en aquesta cadena de custòdia fins a l'entrada de la mostra de sang" en Toxicologia, al que se sumeixi "la falta de testificals que corroborin qui va rebre i qui va lliurar les mostres o la idoneïtat de la conservació de la mateixa després de 18 dies des de l'extracció", de manera que "es manca de les dades imprescindibles per dir amb la contundència que precisa el procés penal que es va complir amb la cadena de custòdia", que "no va estar preservada legalment".

"Les formes que han de respectar-se en les tasques d'ocupació, conservació, manipulació, transport i lliurament en el laboratori de destinació de la substància objecto d'examen s'estima en el present cas no observades, existint defectes invalidants i omissions transcendentals en la comissió pels respectius responsables d'aquest procés, que suposen sustento racional i suficient per negar valor probatori a l'anàlisi i el seu posterior resultat", puntualitza.

VERSIONS "CONTRADICTÒRIES" DELS TESTIMONIS

No obstant l'anterior, la jutge analitza les declaracions dels testimonis que van deposar en el judici i conclou que la taxa d'1,26 i els seus efectes "són absolutament incompatibles amb l'estat que els testimonis facultatius, metges, especialistes i professional bomber sostenen amb contundència científica i tècnica", ja que cap d'ells va apreciar que l'acusat presentés símptomes d'haver ingerit alcohol.

A continuació, analitza la declaració dels testimonis que van assegurar haver vist a l'acusat begut abans de l'accident i també la del testimoni que va negar l'anterior, concloent que "després de les versions contradictòries exposades, la causa de producció de l'accident no necessàriament ha de vincular-se a la ingestió etílica, podent deure's a diverses causes", com "haver-se quedat dormit o a una desatenció en la conducció".

"La realització de la manifestament perillosa i descurada conducció no és per si sola demostrativa que la falta de control del propi vehicle obeís a la ingestió" d'alcohol per l'acusat, per qui el fiscal i l'acusació van demanar quatre anys de presó, resumeix la jutge.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH