El Gobierno admet que el factor de sostenibilitat pot retardar la jubilació més enllà dels 67 anys

|

Ancians

El Gobierno admet que el factor de sostenibilitat, que haurà de definir en amb prou feines un mes un comitè d'experts creat a aquest efecte, pot retardar l'edat de jubilació més enllà dels 67 anys fixats a partir de l'any 2027, segons el document sobre aquest paràmetre que ahir va lliurar el secretari general de Seguretat Social, Tomás Burgos, a la Comissió del Pacte de Toledo.

El document, recollit per Europa Press, assenyala que el factor de sostenibilitat pot tenir efectes sobre l'edat de jubilació en dos sentits. D'una banda, augmentant el nombre necessari d'anys cotitzats per poder jubilar-se, de tal manera que l'edat efectiva de jubilació s'apropi a l'edat legal, establerta en els 67 anys a partir de 2027.

D'altra banda, l'Executiu admet que una vegada unificada l'edat legal de jubilació, "és possible seguir augmentant aquesta edat legal", al mateix temps que també reconeix que el factor de sostenibilitat pot tenir efectes sobre la "indexació de les pensions", que ara s'actualitzen segons l'evolució de l'IPC del mes de novembre de cada any.

Al fil d'això, el document del Ministeri d'Ocupació indica que en l'última dècada s'han produït "comportaments perversos que el propi sistema de Seguretat Social origina i que no s'han de perpetuar en el temps", com el fet que la pensió mitjana del sistema hagi crescut en aquest període més que els salaris i més que la variació dels preus, així com la "insuficiència" de les cotitzacions en relació amb algunes prestacions reportades o les altes taxes teòriques de reemplaçament de les prestacions a Espanya en comparació de les d'altres països europeus.

MÉS ANYS PER COBRAR EL 100%.

També reconeix el Govern que el factor de sostenibilitat pot tenir efectes sobre la fórmula de càlcul de la pensió, en augmentar el nombre d'anys cotitzats per aconseguir el 100% de la base reguladora i/o modificar la fórmula de càlcul d'aquesta base reguladora.

Juntament amb els efectes que el factor pot tenir sobre les pensions futures, el Gobierno destaca en el document, al que va tenir accés Europa Press, alguns aspectes del sistema que, en la seva opinió, el comitè d'experts hauria de tenir en compte a l'hora de definir aquest factor. En concret, esmenta l'evolució de l'esperança de vida i les relacions d'índexs demogràfics i econòmics.

A més, el document detalla els processos de reforma dels sistemes de pensions en altres països de la UE i destaca que les principals tendències en la majoria d'ells és considerar tota la vida laboral en el càlcul de la pensió, no augmentar els tipus de cotització, rebaixar els índexs d'actualització tant de les pensions com de les cotitzacions tingudes en compte en el càlcul de la pensió i exigir un nombre major d'anys cotitzats per tenir dret al 100% de la pensió.

L'augment de l'edat legal de jubilació compatible amb una flexibilització d'aquesta edat, mitjançant un sistema d'incentius i penalitzacions, i la compatibilitat de la pensió de jubilació amb el treball són unes altres de les tendències que el Ministeri d'Hisenda apunta d'altres sistemes públics de pensions a Europa.

GARANTIR LA SOSTENIBILITAT DEL SISTEMA.

El document del Gobierno també destaca que la disminució de la taxa de natalitat i el progressiu increment de l'esperança de vida de les persones majors fa necessària la recerca de solucions que garanteixin la sostenibilitat del sistema a mitjà i llarg termini, garantint al seu torn pensions adequades.

"Pot concloure's per tant que són tant factors exògens com a endogens al sistema de Seguretat Social espanyol els que justifiquen la necessitat de regular el factor de sostenibilitat, buscant una definició i estructuració del mateix que no es limiti als factors demogràfics sinó que consideri la realitat social i econòmica espanyola en el seu conjunt", resa el document.

Finalment, el Gobierno justifica l'avançament del factor de sostenibilitat, que no estava previst que es definís fins a l'any 2027, a la crisi econòmica que, entre altres coses, està originant "altes" taxes de desocupació, així com "el no creixement o fins i tot baixada" dels salaris, circumstàncies que estan provocant una disminució en els ingressos per cotitzacions, "fent necessari fins i tot la utilització del Fons de Reserva en el curt termini".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari




No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH