La CNMV preveu que els preferentistas perdin la meitat de la seva inversió

|

ELVIRA RODRÍGUEZ

 La presidenta de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), Elvira Rodríguez, preveu que les forquilles de preferents espanyols perdin aproximadament la meitat de la seva inversió una vegada que finalitzi el procés de reestructuració bancària.

Així ho ha expressat durant un desdejuni organitzat per PwC sobre el lideratge femení en les empreses, on ha assegurat que la UE ha creat "molta alarma" amb el rescat a Xipre "en entitats financeres amb estructures totalment diferents".

En concret, Rodríguez considera que la principal fallada de les autoritats europees amb el problema xipriota ha estat de comunicació, "doncs es van pensar fins a tres solucions diferents; va ser un procés d'anada i volta molt pitjor que plantejar alguna cosa definitiu des del principi. En la seva opinió, en aquest cas "Alemanya tenia mala consciència amb Xipre, i per això es va actuar així".
En el cas de les preferents espanyoles, la presidenta de la CNMV ha insistit que els fullets de comercialització "deixaven clar que eren títols de deute perpetu i que els inversors podien perdre tot els seus diners, per això ara les forquilles han de fer front al procés de sanejament de les entitats".
Sobre aquest procediment de reestructuració bancària a Espanya, al que ha qualificat de "fita sense precedents", ha reconegut que encara no està conclòs i que "queda molt per fer". "Va a ser un procés dolorós socialment per tota la gestió dels productes híbrids de caràcter obligatori de les tres entitats nacionalitzades", ha afirmat Rodríguez.
La presidenta del supervisor financer ha subratllat que ningú va pensar que podia arribar a ocórrer això, "per la qual cosa no es pot parlar de culpabilitat directa, sinó de responsabilitats compartides". No obstant això, ha assegurat que la CNMV està treballant per que, de cara al futur, hi hagi la màxima transparència i es disposi de mecanismes interns de prevenció.
"EL RESCAT Al PAÍS HAURIA ESTAT UN ERROR ABSOLUT"
Elvira Rodríguez ha defensat que el Govern optés per demanar un rescat per als bancs en lloc de para el país, "doncs hagués estat un error absolut".
"Al final, l'Executiu es va inclinar per un finançament parcial a la banca, però com l'import era tan gran que no es podia aconseguir als mercats de capitals, es va haver de recórrer a Europa", ha explicat la presidenta de la CNMV en la seva anàlisi sobre el procés de reestructuració del sistema financer.
Segons ha asseverat, s'ha demostrat que aquesta postura era la correcta, "doncs la cosina de risc i l'interès del bo espanyol han baixat, el Tresor s'està finançant molt bé i les grans empreses també ho estan aconseguint".
Per a Rodríguez, el Memoràndum d'Enteniment (MOU) signat entre Espanya i la UE va suposar un "punt d'inflexió" en la situació econòmica espanyola, "perquè els indicadors de confiança han anat millorant".
"Hem aconseguit una racionalització del nostre sistema financer, s'han netejat els balanços de les entitats de forma adequada i s'ha aconseguit donar liquiditat a les entitats minimitzant la seva dependència dels préstecs del Banc Central Europeu (BCE)", ha remarcat.
A més, ha afirmat que totes les entitats espanyoles van a complir amb el requisit de Brussel·les d'aconseguir un 9% de ràtio de solvència, però ha avisat que això es va a traduir "en un problema, que és que van a donar menys finançament". Per això, ha recordat que el procés de sanejament no està acabat i que ara cal aconseguir que el finançament arribi a les pimes i a les famílies espanyoles.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH