Els espais verds poden augmentar el benestar dels habitants de la ciutat i reduir la seva angoixa

|

ESPAI VERD

    Una nova investigació publicada en la revista 'Psychological Science' ha trobat que les persones que viuen en zones urbanes amb més espais verds tendeixen a reportar menys angoixa i un major benestar dels habitants de la ciutat que no compten amb parcs, jardins, o un altre espai verd proper.

En la investigació, dirigida pel doctor Mathew White, del Centre Europeu per al Medi ambient i la Salut Humana de la Facultat de Medicina de la Universitat d'Exeter, en Truro, Cornwall (Regne Unit), es van examinar les dades d'una enquesta nacional de llars del Regne Unit mantinguda al llarg del temps.

És important destacar que aquesta associació es va mantenir fins i tot després que els investigadors van tenir en compte els canvis viscuts pels participants, l'ocupació, l'estat civil, la salut física i el tipus d'habitatge. White i els seus col·legues es van sorprendre per la magnitud dels efectes de viure en una zona verda en comparació d'aquells que no habiten en ciutats així.
"Hem trobat que viure en una zona urbana amb nivells relativament alts d'espai verd pot tenir un impacte significativament positiu en el benestar, més o menys igual a un terç de l'impacte d'estar casat", afirmen els experts, que asseguren que aquest efecte és equivalent a una desena part dels efectes d'estar emprat enfront de les persones en atur.
Els resultats mostren que fins i tot quan es comparen amb altres factors que contribueixen a la satisfacció amb la vida, viure en un àrea verda té un efecte significatiu. "Aquest tipus de comparacions són importants per a les autoritats quan es tracta de decidir com invertir els escassos recursos públics, com en el desenvolupament o manteniment d'un parc i esbrinar què obtindrà per la inversió", diu White.
Els resultats dels estudis anteriors han suggerit una relació entre espais verds i el benestar, però no van ser capaços de descartar la possibilitat que les persones amb majors nivells de benestar simplement es traslladen a zones més verdes. White i el seu equip van resoldre el problema mitjançant l'ús de dades longitudinals (dades obtingudes de l'observació repetida dels participants a través del temps) de l'enquesta nacional, recol·lectats anualment de més de 10.000 persones entre 1991 i 2008.
La nova investigació no prova que el pas a una zona més verda necessàriament causi un augment de la felicitat, però encaixa amb els resultats d'estudis experimentals que mostren que els períodes curts de temps en un espai verd poden millorar l'estat d'ànim de les persones i el funcionament cognitiu. Si ben l'efecte d'una sola persona pot ser petit, White assenyala que els possibles efectes positius dels espais verds en la societat en general poden ser substancials.
"Aquesta investigació podria ser important per als psicòlegs, funcionaris de salut pública i els planificadors urbans que estiguin interessats a aprendre sobre els efectes que la planificació de la urbanització i la ciutat pot tenir en la salut i el benestar de la població", conclou aquest expert.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH