Deuen a una dona amb dos fills autistes endarreriments de la dependència des de 2011

|

Autisme

 Una veïna de Badalona amb dos fills autistes de 13 i 15 anys encara no ha començat a cobrar els 1.995,41 euros que li pertanyen en concepte de retroactividad de la prestació de la llei de dependència com a cuidadora no professional del fill major, malgrat que la Generalitat li va reconèixer el dret i es va comprometre a abonar-li l'ajuda de forma fraccionada en 2011.

La dona, que encara que no ha cobrat els endarreriments sí que percep mensualment la prestació corresponent de 353,6 euros, va rebre al juliol de 2011 una carta del llavors sotsdirector de Prestacions i Coordinació General, Rafael Arderiu, en la qual se li explicava que no se li abonarien íntegrament els endarreriments reconeguts a causa del decret del Govern espanyol de mesures extraordinàries per a la reducció del dèficit públic.

La missiva, recorda que el decret de l'Executiu central assenyala que les quanties en concepte de retroactividad de les prestacions econòmiques per cures en l'entorn familiar es poden ajornar i ser abonades en un termini màxim de cinc anys.
En aquest sentit, Arderiu es compromet en la carta a abonar els 1.995,41 euros que li pertanyen a la veïna de Badalona de forma fraccionada entre 2012 i 2016 a raó de 399 euros tots els mesos de maig.
Però la dona no va cobrar la primera fracció que li corresponia en 2012 malgrat el compromís, i "ja han avisat que aquest any tampoc ho faran", ha alertat en declaracions a Europa Press, i ha subratllat que hi ha moltes famílies que es troben en la mateixa situació que ella.

"Em diuen que no em poden pagar perquè no tenen diners però no em concreten quan podran fer-ho", ha lamentat, i ha destacat que precisa els diners per poder seguir sufragant els tractaments de tots dos fills.
Des de la Conselleria han recordat que l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (Icass) "es veu obligat a gestionar els recursos amb els quals explica prioritzant l'atenció a les persones en situació de dependència", a través de garantir els pagaments de les mensualitats actuals dels expedients actius.
"Això pot implicar posposar, esperem que el mínim temps possible, el pagament de determinats endarreriments", han subratllat les mateixes fonts de la Conselleria, que han conclòs que davant la falta de recursos suficients els més important per la Generalitat és parar esment al major nombre possible de dependents.
MENYS TERÀPIES
La dona ha explicat que a causa dels retards en els pagaments i al fet que el Govern espanyol li ha retallat un 15% l'ajuda com a cuidadora no professional ha hagut de "reduir una de les teràpies dels nens malgrat que són essencials per al seu benestar".
Els impagaments de la Generalitat solament s'han produït en el cas del fill major --grau 3, nivell 1--, mentre que si que va percebre la retroactividad concedida del fill petit --grau 2, nivell 2-- perquè va presentar les al·legacions "un any abans, quan la Generalitat no tenia tants problemes de tresoreria", ha dit la dona.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH