La Policia inicia set investigacions durant les primeres 48 hores de la campanya contra la tracta d'éssers humans

|

Sense títol

La Policia Nacional ha iniciat ja set investigacions gràcies a les informacions rebudes en les primeres 48 hores de l'engegada de la campanya contra la tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual, segons ha informat el Ministeri de l'Interior en un comunicat.

D'aquesta manera, en aquests dos primers dies s'han rebut 30 trucades al número 900 10 50 90 i 5 correus electrònics a l'adreça trata@policia.es, que han estat analitzats pels agents especialitzats en la lluita contra el tràfic d'éssers humans de la Comissaria General d'Estrangeria i Fronteres, integrats en Brigada Central contra la Tracta d'Éssers humans (BCTSH).

Les informacions facilitades en alguns d'ells han donat lloc ja a l'obertura de set investigacions policials que estan sent realitzades des de les unitats centrals o les brigades provincials corresponents.

La preparació d'aquest Pla Policial de lluita contra la tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual va començar en el mes de novembre del passat any. El director de la Policia, Ignacio Cosidó, ha prestat especial atenció durant tot el seu desenvolupament, interessant-se també pels passos donats davant aquestes primeres denúncies rebudes en les lleres de comunicació oberts tant per a les víctimes com per als ciutadans en general.

A més, del telèfon gratuït 900.10.50.90, atès les 24 hores per policies especialitzats de la Brigada Central contra la Tracta d'Éssers humans, i el correu electrònic trata@policia.es, la Policia ha engegat en el marc d'aquesta campanya una pàgina web dins del portal de la Policia (www.policia.es/trata) que servirà de canal addicional d'informació als ciutadans sobre aquest delicte.

Quant a les xarxes socials, la Policia ha llançat l'hashtag #contralatrata, l'acolliment del qual per part dels internautes ho ha convertit en trending topic a la xarxa social Twitter.

La campanya que inclou també dues peces audiovisuals contra l'explotació sexual elaborades per Mabel Lozano, directora i guionista, com una de les mesures de caràcter preventiu per promoure el coneixement i la sensibilització social sobre aquest delicte.

DETINGUTS 228 CRIMINALS AQUEST ANY

Durant el primer trimestre d'aquest any, la Policia Nacional ha realitzat 66 operacions vinculades a aquestes xarxes de tracta de persones, aconseguint la detenció de 228 criminals i localitzant a 155 víctimes d'aquests grups organitzats. En 2012 es van efectuar en total 271 actuacions policials contra la tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual que van concloure amb la detenció de 783 persones i la localització de 567 víctimes.

Segons informa la Policia, la complexitat d'aquests casos obliga a prendre mesures assistencials, estructurals i operatives, que abordin el problema de forma completa en l'àmbit policial ja que el fet que, en alguns casos, les víctimes no tinguin una percepció real de la seva condició, suposa una trava addicional per al treball de la Policia pel seu alliberament.

Per això, per pal·liar aquesta dificultat s'han incorporat cursos de formació en aquest sentit en els plans d'estudis del Cos Nacional de Policia, reforçant específicament als policies destinats en unitats especialitzades d'investigació, llocs fronterers i funcionaris destacats a l'estranger.

A més existeix una col·laboració activa i constant amb ONG com APRAMP, Projecte Esperanza, Càrites, Metges del Món, OIM (Organització Internacional per a les Migracions) i CEAR (Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat) per implementar les mesures assistencials que requereixen les víctimes, des d'allotjament fins a assistència mèdica. Organitzacions que han col·laborat també en l'engegada i desenvolupament d'aquest Pla.

COOPERACIÓ INTERNACIONAL

D'altra banda, la Policia recorda que la cooperació internacional és una eina eficaç per a la lluita contra les xarxes de tracta d'éssers humans pel seu caràcter internacional, ja que les víctimes són en la seva majoria dones portades d'altres països, principalment Brasil, Romania, Paraguai, Nigèria, Xina i Rússia.

Per aquest motiu una de les mesures estructurals més importants sigui l'especialització de les brigades d'investigació segons la procedència de les seves víctimes, ja que el modus operandi d'aquestes xarxes criminals varia en funció del país d'origen de les dones.

En aquest sentit, la Policia Nacional emmarca el seu Pla estratègic dins dels Convenis, Tractats i Protocols que Espanya ha signat a nivell internacional amb organismes com l'ONU, INTERPOL, EUROJUST, EUROPOL, OIM, FRONTEX o el Consell d'Europa.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH