Un ecògraf de butxaca connecta els centres d'atenció primària amb Vall d'Hebron per al diagnòstic ràpid de cardiopaties

|

Vall Hebron

El Servei de Cardiologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron conjuntament amb el Servei d'Atenció Primària (SAP) Muntanya de Barcelona, està implementant un sistema de telemedicina, mitjançant l'ús d'ecògrafs 'de 'butxaca' (Vscan), amb l'objectiu de facilitar el diagnòstic ràpid de cardiopaties en els centres d'atenció primària. Aquests dispositius portàtils permeten realitzar una ecocardiografia o ecoscopia, que ofereix una imatge en moviment del cor amb la qual els professionals poden diagnosticar si el pacient sofreix una cardiopatia.

Tant els cardiòlegs de l'Hospital que visiten en els CAP com els metges de Família, que prèviament han rebut formació per realitzar el diagnòstic amb aquest dispositiu, utilitzen l'ecògraf en les consultes i envien les imatges i el diagnòstic per via telemàtica al laboratori de referència d'ecocardiografías de Vall d'Hebron, on s'analitzen les imatges en moviment i es validen els diagnòstics.

De moment, aquesta prova pilot s'està realitzant amb la participació de 9 professionals de Medicina de Família de 5 equips d'atenció primària del SAP Muntanya de Barcelona: Bon Pastor, Sant Andreu, Chafarinas, Guineueta i Horta, però també s'aplicarà en centres d'atenció primària fos de Barcelona com a Costa de Ponent, o en llocs més allunyats com l'Hospital de Viehla, on la realització d'un ecocardiograma convencional obliga a importants desplaçaments dels pacients.

Mitjançant aquest suport, tutelat per especialistes experts, es planteja que els metges de família puguin realitzar els estudis cardiológicos en el mateix CAP, evitant el desplaçament del pacient a l'Hospital i faciliten un diagnòstic ràpid i efectiu de les patologies cardíaques més freqüents.

Aquesta experiència forma part d'un estudi a gran escala coordinat pel Dr. Arturo Evangelista, cap de la Unitat d'Imatge del Servei de Cardiologia, i amb la col·laboració de l'Adreça del SAP Muntanya, per definir els avantatges de l'aplicació d'aquesta nova tècnica en els centres d'atenció primària i analitzar la relació cost/efectivitat d'aquesta innovadora aplicació en el diagnostico per la imatge que pot modificar de forma important el diagnòstic i maneig del pacient cardiológico.

TELEMEDICINA

L'ecoscopia és la tècnica d'imatge més utilitzada per al diagnòstic de la majoria de cardiopaties. En el Servei de Cardiologia de l'Hospital Vall d'Hebron es realitzen cada any unes 14.000 ecografias de diferent complexitat i urgència.
Amb la miniaturització dels equips d'ultrasons han aparegut ecógrafos 'de butxaca' que ofereixen similar qualitat d'imatge, encara que amb un nombre reduït d'aplicacions tècniques.

Aquests ecògrafs realitzen estudis simples i ràpids, de 5 minuts de durada, en els quals l'explorador diagnostica la presència o absència de cardiopaties i són, per tant, eines molt útils per realitzar un primer diagnòstic en el CAP, el centre de salut més proper al ciutadà, per després decidir si fa falti derivar-ho a l'Hospital per a un estudi més complex. Aquest enfocament de com abordar les patologies cardíaques és nou i implica una major coordinació amb l'atenció primària per a un ús més eficient dels recursos assistencials.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH