La teva seguretat no és retallable
 

|

antoniagil2

El 28 d'abril, la USOC commemora el Dia Internacional de la Seguretat i la Salut en el Treball tot seguint la iniciativa de la Confederació Sindical Internacional (CSI), de la qual en forma part. Aquesta data ve marcada per la crisi econòmica, les retallades en la inversió en prevenció de riscos i la pressió creixent a què dia a dia es veuen sotmesos els treballadors i treballadores, els quals han de dur a terme la seva feina en pitjors condicions.

La USOC segueix centrant el focus d'atenció en la reivindicació de la figura del Delegat i Delegada de Prevenció i en la necessitat que els treballadors i treballadores assumeixin un paper més actiu a l'hora d'exigir unes adequades condicions de treball. Tanmateix, demanem a les Administracions públiques que ampliïn els recursos per dur a terme mecanismes de control coordinats i efectius que permetin eradicar la sinistralitat i la precarietat laboral que pateixen els treballadors i treballadores.

La reforma laboral ha facilitat l'acomiadament i ha creat un clima d'inseguretat que repercuteix molt negativament en els treballadors i treballadores. El nou marc de relacions que s'ha establert en posa en perill la seva salut. Els treballadors i treballadores s'estimen més anar a treballar malalts abans que demanar la baixa, o bé sol?liciten l'alta mèdica voluntària amb l'únic objectiu de mantenir la seva feina. Tenen por de ser acomiadats! Ja fa mesos que alertem de l'augment de malalties i accidents laborals sense baixa.

Una altra situació que denunciem, és la qualificació de contingències. Des de l'àmbit sanitari, ens adverteixen que un ampli nombre de contingències d'origen laboral es qualifiquen com a comunes. Ens criden l'atenció amb relació als efectes que sobre la salut tenen els riscos d'origen psicosocial.

També és preocupant, és l'actuació de les Mútues que, mitjançant el seguiment i control de les contingències comunes (tot pressionant, mitjançant trucades telefòniques i convocatòries a controls) i la gestió que en fan de les contingències professionals, aboca als treballadors a accelerar l'alta mèdica, la qual cosa pot repercutir en el procés de curació i deteriorament de la salut.

Des de l'aprovació de la reforma, s'han incrementat els acomiadaments col?lectius, cosa que està contribuint a la disminució de les plantilles i a l'augment de la càrrega de treball. S'amplien jornades i disminueixen els temps de descans, tot això facilitat per la reforma que permet modificacions substancials de les condicions de treball. Hem vist com han augmentat les malalties musculoesquelètiques i els riscos d'origen psicosocial poden convertir-se en una veritable epidèmia. Ho hem d'aturar!

Per tot això, des de la USOC fem una crida a les Administracions Públiques competents perquè prenguin mesures, amb caràcter d'urgència, per protegir els drets, deures i principis rectors del títol I capítol I art. 25.3 de l'Estatut d'Autonomia, aprovat el 2006 a Catalunya, de protecció de la salut dels treballadors i treballadores.

Antònia Gil
Secretària general
USOC

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH