Els jutges de Santiago controlaran d'ofici si hi ha clàusules abusives abans de realitzar una execució hipotecària

|

Sense títol

 Els jutges de primera instància de Santiago han acordat que, en matèria d'execucions hipotecàries, es procedeixi a controlar d'ofici la possible existència d'una clàusula abusiva abans que finalitzi l'execució i es doni a la part personada la possibilitat d'audiència.

Així consta en l'acta de la junta sectorial de jutges de primera instància del passat 5 d'abril, convocada per unificar criteris i pràctiques relatives als contractes amb consumidors en els quals puguin existir clàusules abusives.

D'aquesta manera, de forma unànime, els cinc jutges han pactat també que una vegada despatxada l'execució hipotecària no s'admeti l'al·legació de l'existència de clàusules abusives com a motiu d'oposició dins del procediments.
No obstant això, sí s'admetrà la suspensió del procediment "per prejudicialidad civil" en el cas que l'afectat acrediti que va interposar una demanda, a través del corresponent judici declaratiu, en el qual "es plantegi la nul·litat de la clàusula per abusiva" i sempre que aquesta pugui afectar al propi procés d'execució hipotecària.
En el cas de les execucions de títols no judicials, també es controlarà d'ofici si hi ha clàusules abusives abans del despatx de l'execució i l'existència d'aquestes condicions abusives podrà ser al·legada també després que hagi acabat el procés d'execució.
Els jutges han acordat també corregir les quantitats que es reclamin i fins i tot arxivar el procediment quan, dins d'un procés monitorio s'apreciï que existeixen clàusules d'aquest tipus.
Per als interessos de demora, seran considerats "abusius i, per tant, nuls de ple dret sense possibilitat de moderació per integració" en els casos en què superin tres vegades l'interès legal dels diners vigents en el moment de fer el contracte, si es tracta d'operacions mercantils amb garantia hipotecària.
Per la seva banda, en els casos d'operacions sense garantia hipotecària, els interessos de demora seran considerats abusius si superen en quatre vegades i mitjana l'interès legal dels diners en el moment del contracte o si són majors a l'interès remuneratorio pactat incrementat en vuit punts.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH