L'Audiència Nacional rebutja la responsabilitat patrimonial d'AENA pel caos aeri de 2010

|

Sense títol

L'Audiència Nacional ha rebutjat que l'organisme Aeroports Espanyols i Navegació Aèria (AENA), dependent del Ministeri de Foment, hagi d'afrontar la responsabilitat patrimonial pel caos i el tancament de l'espai aeri que es va produir en el pont de la Constitució de 2010 a causa d'una vaga de controladors que va obligar a la declaració de l'estat d'alerta per primera vegada de democràcia.

En la primera sentència que dicta l'Audiència Nacional per aquest assumpte, la Secció Vuitena de la Sala contenciosa administrativa desestima el recurs d'apel·lació que va presentar l'agència Viatges Panorama Cultural contra una sentència del Jutjat Central número 1 que va rebutjar la responsabilitat patrimonial de l'organisme estatal i la indemnització de 35.757,52 euros que reclamava el recurrent per danys morals i materials.

Segons fonts jurídiques, els 12 jutjats centrals del Contenciós-Administratiu de l'Audiència Nacional han de resoldre prop de 7.000 reclamacions d'agències de viatges, operadors i particulars que van sofrir l'atur convocat entre els dies 3, 4 i 5 de desembre de 2010, que es resoldran previsiblement d'acord amb aquest criteri.

"SITUACIÓ IMPREVISIBLE".

La resolució, que és ferma i contra la qual no cap recurs, dóna la raó al tribunal d'instància en considerar que l'abandó de la majoria de controladors dels seus llocs de treball va constituir "una situació absolutament imprevisible, greu, insuperable, irresistible a curt i mig termini, i aliena a la planificació pròpia de qualsevol empresa".

És per això que en aquestes condicions, segons el tribunal, "el tancament de les posicions de treball i la no admissió de tràfic aeri va resultar l'única solució concorde a un mínim criteri de prudència i salvaguarda de la seguretat aèria, tant en consideració a la vida i integritat de les persones com de les pròpies instal·lacions aeroportuàries".

L'Audiència Nacional confirma d'aquesta forma la sentència del Jutjat Central del Contenciós nombre 1, que relatava com l'abandó de la major part del col·lectiu dels controladors aeris dels seus llocs de treball va obligar a AENA a adoptar mesures de seguretat per a situacions de contingència.

A pesar que l'agència de viatges recurrent va argumentar que AENA va poder i va haver de preveure la situació plantejada, en el marc d'un llarg conflicte laboral, la Sala del Contenciós conclou que la situació no va tenir precedent en l'actuació d'aquest col·lectiu, ja que "cap anunci va permetre a AENA preveure que s'anava a concertar l'adopció de tal acció de tal gravetat".

GARANTIR LA SEGURETAT AÈRIA

Després de recordar que en virtut del Reial decret 1161/1999 competeix a AENA el deure garantir el trànsit aeri amb seguretat i el posterior tancament de l'espai aeri, el tribunal assenyala que l'actuació dels controladors "no pot incardinar-se en l'àmbit de prestació del servei públic", la qual cosa impedeix l'acolliment de reclamació de responsabilitat patrimonial d'AENA.

Els magistrats sostenen que "els danys la indemnització dels quals es pretén no deriven de l'actuació professional dels controladors com a empleats públics", ja que el planti es va produir "al marge de la llei i fora de les lleres de plantejament d'un conflicte laboral".

"El que va fer el col·lectiu en qüestió, en abandonar de manera simultània, massiva, previ concert i sense avís algun, els seus llocs de treball, en els quals no podien ser reemplaçats de manera immediata, amb ple coneixement de les conseqüències de tal actuació i dels enormes prejudicis que ocasionaria, va ser impedir de manera absoluta i deliberada el funcionament del servei", assenyala la resolució, de la qual ha estat ponent la magistrada Ana Isabel Gómez.

En conclusió, segons els magistrats, "no deixaria de resultar paradoxal que el subjecte passiu (l'Administració pública) de l'acció dels controladors sigui, al seu torn, qui hagi d'indemnitzar a tercers", quan, a més, l'espai aeri es va tancar "precisament en garantia de la vida i la integritat d'aquells propis tercers que ara demanden la seva responsabilitat patrimonial".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH