Les treballadores familiars de Catalunya dediquen una mica més de 12 hores mensuals a atendre a cada usuari

|

Trabajadora

Les persones que atenen professionalment els serveis d'assistència domiciliària en el conjunt de Catalunya solen ser dones amb una mitjana d'una mica més de 46 anys. Hi ha alguns homes desenvolupant aquest treball, però per nombre no és significatiu, no arriba ni al 0,1%.

Aquestes dones solen tenir entre 45 i 65 anys, majoritàriament, sent pràcticament igual que en la mitjana espanyola. Les treballadores familiars necessiten una formació específica en habilitats tècniques de comunicació, sensibilitat, serenitat, respecte a la intimitat i resistència a l'estrès que genera el tracte amb persones que estan malaltes, que sofreixen i/o que necessiten el suport d'un professional per seguir endavant en el dia a dia. Ha de ser una persona preparada per intervenir directament al domicili de l'usuari, tenint en compte el seu marc familiar i el seu entorn, o intervenir amb diferents col?lectius com puguin ser la infància, les famílies, els adults fràgils, els discapacitats i els ancians.

Per donar servei als usuaris solen treballar una mitjana de 85,64 hores al mes per atendre les necessitats de 6,98 beneficiaris de mitjana. Això significa que li dediquen 12,27 hores a cada usuari. Però això no vol dir exactament que aquest sigui el nombre d'hores que cada usuari rep de servei, ja que poden haver-hi diverses treballadores familiars que atenguin a un mateix usuari al llarg de la setmana o del mes.

Les 85,64 hores treballades al mes disten bastant de la mitjana espanyola, que és de 103, alhora que varia el nombre d'usuaris, que en la mitjana espanyola és de 4,65 i la mitjana d'hores destinades a cada usuari que és de 22,17.

El salari brut que perceben és de 699,51 Euros mensuals, lluny dels 800,42 de la mitjana espanyola, conseqüència de fer menys hores de treball que la mitjana estatal. Però cal tenir present que no arriben a realitzar una jornada completa, sinó que les 85,64 hores que treballen al mes suposen el 54% de la jornada mensual. Per tant, en concepte de sous i salaris una treballadora familiar cobra de mitjana 100,23 Euros bruts per usuari, a raó de 8,17 Euros per hora, 172,13 i 7,73 Euros respectivament la mitjana espanyola.

Aquests són les dades principals que es desprenen de l'estudi realitzat per l'empresa EMR Software, que, a través de la seva aplicació Jano, porta el control dels serveis d'assistència domiciliària de gran part d'administracions i d'empreses subministradores d'aquest servei. L'estudi, ha estat realitzat sobre la base de les dades de més de 50.000 usuaris en tota Espanya, prop de 10.000 a Catalunya.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH