El 90% dels espanyols confia en els medicaments genèrics

|

Medicaments

Nou de cada 10 espanyols confien plenament en els medicaments genèrics i més del 89 per cent els utilitza amb regularitat, segons ha mostrat l'estudi sobre 'Valoració dels Medicaments Genèrics en la Població Espanyola', elaborat per Netquest per a Laboratoris Cinfa i l'Associació Espanyola de Medicaments Genèrics, amb el suport de Redpacientes.

La investigació s'ha basat en un qüestionari 'on line' sobre una mostra representativa de més de 3.000 espanyols majors de 18 anys, de totes les comunitats autònomes. D'aquesta forma, s'ha confirmat el "increment" de l'acceptació, "normalització" i coneixement dels fàrmacs genèrics per part dels espanyols.

Així, el 87,8 per cent dels enquestats assegura que els medicaments genèrics li mereixen total confiança. Aquest grau de confiança és superior a Cantàbria (92,7%), Navarra (92,3%), Madrid (91,4%) i Castella-la Manxa (91,1%), les comunitats on millor es valoren als medicaments genèrics.

De la mateixa manera, gairebé el 90 per cent de la població que ha participat en l'estudi afirma utilitzar medicaments genèrics amb regularitat. Per comunitats autònomes, els andalusos i els extremenys són els que consumeixen més medicaments genèrics (el 92,5% i el 92,3%, respectivament els pren de manera habitual o ocasional), seguits dels madrilenys (91,7%), els castellà manxecs (91,1%) i els navarresos (91%).

Així mateix, a l'hora de triar un medicament, el 34,1 per cent dels enquestats prefereix un fàrmac genèric enfront d'un 13,8 per cent que opta per un de marca. També mostra rellevància el paper assessor del farmacèutic, ja que un terç de la població (28,7%) escull aquell medicament que li dispensi aquest professional.

L'alt nivell de satisfacció dels medicaments genèrics fa que cada vegada més espanyols els recomanin ja que, de fet, 7 de cada 10 enquestats (66,2%) han aconsellat o aconsellarien medicaments genèrics. Les dones i els joves entre 18 i 30 anys són els que més els suggereixen.

Precisament, la recomanació és la principal via de coneixement dels medicaments genèrics, ja que a 7 de cada 10 dels espanyols enquestats en aquest estudi els han recomanat el seu ús, ja sigui per la prescripció o dispensació d'algun professional sanitari, metge (45,4%) i/o farmacèutic (17,7%) o per suggeriment d'un familiar o amic (5,7%).

CANVI DE TRACTAMENT

L'estudi ha mostrat també que 9 de cada 10 enquestats (88,5%) asseguren que mai han percebut risc de confusió o equivocació alguna en canviar de tractament de marca a medicament genèric. De fet, fins a 7 de cada 10 (69,9%) afirmen que, amb una recepta per principi actiu i sota l'assessorament del seu farmacèutic, no els importaria canviar un medicament de marca per un fàrmac genèric, ja que tenen les mateixes garanties.

"A través d'una plataforma de xarxes socials com la nostra volem contribuir a conscienciar sobre l'ús responsable dels medicaments, des del convenciment que qualsevol pacient ha de tenir accés als fàrmacs que necessita amb totes les garanties de qualitat, seguretat i eficàcia, que avalen les autoritats sanitàries. En aquest sentit, l'estudi elaborat per Cinfa i AESEG aporta dades molt interessants sobre la percepció dels medicaments genèrics i sobre la confiança que en ells tenen els pacients", ha comentat el fundador de Redpacientes, Sergio Brihuega.

D'altra banda, i d'acord a les dades d'aquest estudi, els espanyols perceben els medicaments genèrics com a beneficiosos per a la societat. Així, 8 de cada 10 espanyols enquestats consideren que aquests fàrmacs faciliten l'accés de la població als medicaments (78,8%) i contribueixen a la sostenibilitat de la sanitat pública a llarg termini a través de la generació d'estalvi i la regulació de preus (76,8%).

"Gràcies a la competència dels medicaments genèrics, el preu dels quals de sortida al mercat és entre un 30 per cent i un 40 per cent menor que el de marca, els medicaments de marca han hagut de reduir també el seu preu entre un 15 per cent i un 40 per cent. Exemples tenim molts, com el de l'Atorvastatina, el preu de la qual ha baixat amb la comercialització del medicament genèric de 45 a 9 euros", ha explicat el president de Cinfa, Enrique Ordieres.

Finalment, una altra dels avantatges que la població espanyola valora positivament és el seu vincle amb la indústria nacional. ja que 7 de cada 10 medicaments genèrics consumits a Espanya són desenvolupats i fabricats al nostre país, el 74,2 per cent dels espanyols considera que contribueixen a la creació d'ocupació.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH