La junta de Gas Natural Fenosa aprova els resultats i la gestió de la companyia, que va complir el seu pla estratègic en 2012

|

Gas Natural Fenosa

El president de Gas Natural Fenosa, Salvador Gabarró, va presidir avui a Barcelona la Junta General Ordinària d'Accionistes, que va aprovar els comptes i l'informe de gestió corresponent a l'exercici 2012 de la multinacional energètica.

El resultat net del passat exercici es va situar en 1.441 milions d'euros, amb un increment del 8,8% respecte de 2011. Segons va indicar el president durant la seva intervenció davant els accionistes, "els resultats obtinguts han permès a la companyia complir amb els objectius marcats en el seu Pla Estratègic 2010-2012 i revaliden el model de negoci de la companyia, situant-nos en una posició envejable per fer front a una situació econòmica i dels mercats energètics que encara trigarà a normalitzar-se".

Segons Salvador Gabarró, "la situació macroeconòmica d'Espanya no és favorable i la companyia ha reduït les inversions al país, encara que aquest continua sent el principal receptor d'inversions del grup a nivell internacional, amb el 63,7% de les inversions consolidades durant 2012".

Salvador Gabarró va destacar que durant el 2012 el valor de l'acció de GAS NATURAL FENOSA va créixer un 3,3% i va tancar l'exercici amb fortalesa i en màxims anuals. "Aquest increment adquireix encara més valor tenint en compte l'evolució negativa de l'IBEX35, que l'any passat va retrocedir un 4,6%. Els mercats estan reconeixent l'esforç de GAS NATURAL FENOSA i el preu de l'acció reflecteix la bona marxa de la companyia", va destacar el president.

Per 2013, i una vegada aconseguits els objectius de la primera fase del Pla Estratègic, la companyia està treballant en la revisió del mateix per adaptar-la a l'entorn actual, i preveu presentar-la pròximament, segons va explicar Salvador Gabarró qui va avançar als accionistes els vectors de l'estratègia del grup per als propers anys: eficiència en costos, una estricta disciplina financera i la internacionalització, prioritzant els mercats més rendibles i en creixement.

Durant la seva exposició, el conseller delegat, Rafael Villaseca, va explicar que "malgrat la venda d'actius i els canvis regulatoris, la companyia va complir en 2012 els objectius marcats, millorant els seus resultats en més d'un 8% i afermant la seva posició al mercat internacional de capitals".

El conseller delegat va remarcar que "les operacions internacionals continuen tenint un protagonisme creixent i han constituït un dels principals vectors de creixement del grup, d'acord amb les nostres línies estratègiques, i va indicar que "aquestes van créixer el 22,6% fins als 2.195 milions i van representar el 43,2% del total de l'EBITDA enfront del 38,5% en 2011".

Així mateix, va afegir, que "la companyia consolida la seva estratègia al mercat internacional de GNL a través de contractes de venda a mitjà termini, com els de Japó i Índia, i una presència equilibrada en les conques de l'Atlántico i el Pacífic".

FORTALESA FINANCERA

Rafael Villaseca va dedicar una part de la seva intervenció a destacar la solidesa de l'estructura financera de la companyia, "una de les prioritats de l'exercici 2012". En aquest sentit, va recordar que gràcies a l'esforç per dur a terme una gestió molt eficient dels recursos, el deute financer net de GAS NATURAL FENOSA es va reduir el 7,5% l'any passat i es va situar al tancament de l'exercici en 15.995 milions d'euros, amb un ràtio d'endeutament del 51,8%, enfront del 54,5% de desembre de 2011.

El 83,3% del deute financer net de GAS NATURAL FENOSA té venciment igual o posterior a l'any 2015 i la seva vida mitjana és de prop de 5 anys. Des del 2008, després de la compra d'Unión Fenosa, ha aconseguit reduir el seu deute en 10.000 milions, la qual cosa suposa tota una fita per a aquesta companyia, especialment tenint en compte l'advers entorn econòmic i financer.

REMUNERACIÓ A l'ACCIONISTA

La Junta General d'Accionistes va aprovar, d'acord amb l'ordre del dia, un repartiment de dividends de 895 milions d'euros en efectiu (0,898 euros per acció), amb càrrec als resultats de 2012, la qual cosa representa un increment del 8,7% sobre l'import abonat l'any anterior.

L'increment del dividend aprovat per la Junta permet a GAS NATURAL FENOSA aconseguir un pay out del 62,1%, en línia amb el compromís de la companyia amb els seus accionistes.


SITUACIÓ DEL SECTOR ESPAÑOL

Tant el president com el conseller delegat van coincidir a assenyalar que els grans reptes del sector encara passen per la solució definitiva al dèficit de tarifa elèctric i a la definició d'un model energètic estable i sostenible.

Segons va explicar Rafael Villaseca, en 2012 es va produir un major dèficit a causa de l'augment de les cosines al Règim Especial. Per als directius de la companyia, les mesures aprovades pel Govern per solucionar el dèficit de tarifa haurien de permetre aconseguir l'objectiu de dèficit zero en 2013, encara que van recalcar la necessitat que la reforma normativa del sector anunciada per l'executiu es faci tenint en compte la sostenibilitat econòmica del sistema, la capacitat instal·lada i l'impuls a la competitivitat industrial, a més de la sostenibilitat ambiental.

En qualsevol cas, Salvador Gabarró va explicar el seu convenciment que el Govern treballa en aquesta línia i que sap que, des de GAS NATURAL FENOSA "farem tot el que estigui a les nostres mans perquè així sigui", va remarcar.


PRINCIPALS FITES EN 2012


Al mercat asiàtic, la companyia va signar un acord amb el primer operador gasista de l'Índia per subministrar 3 bcm de GNL durant tres anys. Es tracta d'un dels majors contractes signats per la multinacional energètica en aquesta regió, juntament amb un més recent amb la companyia energètica japonesa Chubu, per subministrar 2,5 bcm de GNL a l'arxipèlag.

A Llatinoamèrica, la companyia va signar un contracte per subministrar 2 bcm de gas a l'Autoritat de l'Energia de Puerto Rico durant dos anys. A Europa, la companyia va continuar obrint mercats al nord del continent, amb una nova oficina a Alemanya i va captar nous contractes, entre els quals va destacar l'adjudicació del subministrament de la major part de les instal·lacions públiques de 208 municipis de la regió de París.

En el negoci de generació, GAS NATURAL FENOSA va iniciar la construcció de la central hidràulica de Torito, a Costa Rica, que la convertirà en el major productor d'electricitat privat del país. També va continuar el projecte del primer parc eòlic de la companyia a Llatinoamèrica, a la regió mexicana d'Oaxaca, amb una potència de 234 MW.

GAS NATURAL FENOSA va tancar el passat mes de gener un acord amb l'algeriana Sonatrach, per adquirir un 10% de participació en el gasoducte Medgaz i per tenir accés a un nou contracte de gas de 0,8 bcm.


EVOLUCIÓ BORSÀRIA EN 2012

Malgrat la inestabilitat macroeconòmica de 2012, el valor de GAS NATURAL FENOSA va créixer un 3,3%, un increment que contrasta amb la reculada del 4,6% de l'Ibex35 durant el passat any, o la caiguda del 12,2% de mitjana de les empreses comparables a nivell europeu. A tancament de 2012, la capitalització borsària de GAS NATURAL FENOSA era de 13.589 milions d'euros, la qual cosa va col·locar a la companyia com la novena empresa de l'Ibex35.


ACORDS DE LA JUNTA GENERAL D'ACCIONISTES


La Junta General Ordinària d'Accionistes de GAS NATURAL FENOSA va adoptar, entre altres acords, aprovar els comptes anuals i l'informe de gestió de l'exercici 2012.

Així mateix, la Junta va aprovar la reelecció de Salvador Gabarró i dels consellers Emiliano López Achurra i Juan Rosell Lastortras.

La Junta General d'Accionistes va comptar amb l'assistència d'al voltant de 800 persones, entre accionistes i convidats, i es va aconseguir un quòrum del 79,3%.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH