La taxa de mortalitat dels veïns del Raval és un 43% superior a la de la resta de Barcelona

|

Sense títol

La taxa de mortalitat entre els homes veïns de la zona sud del Raval és un 42,8% superior respecte a la resta d'habitants de Barcelona, encara que la xifra es rebaixa fins al 29,8% més en el cas de les dones de la mateixa zona, segons ha revelat un estudi impulsat per l'Obra Social La Caixa que reflecteix per primera vegada la salut mental, emocional i física de la població d'aquest barri barceloní.

A la zona nord del barri, la taxa de mortalitat també és superior, amb un 17,8% en el cas dels homes i un 10,5% en el de les dones, la qual cosa es tradueix en una menor esperança de vida en comparació de la resta de veïns de Barcelona, ha informat aquest dilluns l'entitat en un comunicat.

L'estudi constata que l'esperança de vida en néixer dels homes del Raval Sud és cinc anys inferior a la dels homes de Barcelona, i 3,6 anys inferior en el cas de les dones; en el Raval Nord l'esperança és d'1,4 i 1,1 anys menor, respectivament.

Les elevades taxes de mortalitat s'han de, entre altres motius, a una major incidència de les malalties, especialment les de transmissió sexual: la incidència del VIH i la Sida és tres vegades superior en el Raval Nord, respecte a la resta de la ciutat.

Encara així, la principal causa de mortalitat evitable en el Raval són els tumors malignes en el cas de les persones de 5 a 64 anys; la hipertensió i malalties cardiovasculars en les persones de 35 a 64 anys, i la cirrosis i altres malalties del fetge a la franja de 15 a 74 anys.

CONSUM DE DROGUES

La taxa de consum d'heroïna dels homes del Raval és 1,4 vegades més elevada que en la resta de Barcelona i 4,1 vegades superior en el cas de les dones, un consum que es produeix majoritàriament per via injectada i en persones sense llar.

També és major la incidència de la tuberculosi, amb una taxa sis vegades superior a la de la resta de Barcelona, i la dels naixements prematurs i amb bebès de baix pes.

A més, el Raval Sud presenta una taxa d'embarassos adolescents quatre vegades superior, i l'edat mitjana de les mares és inferior a la del conjunt de la ciutat.

SALUT MENTAL

L'estudi també revela que el 12% dels nens i adolescents del Raval sofreix trastorns psicològics i de personalitat, i que es tracta d'un col·lectiu especialment castigat per la malnutrició i la falta d'higiene.

Els professionals que treballen en el Raval han detectat elements comuns en tots els grups d'edat relacionats amb la deterioració de la salut: l'atur, la precarietat econòmica, les condicions de l'habitatge i la falta de xarxes de suport social.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH