Jáuregui diu que PSOE "està cridat" a impulsar una proposta de reforma "profunda"

|

Sense títol

   El diputat i portaveu del PSOE de Constitucional, Ramón Jáuregui, ha assenyalat aquest dilluns que el Partit Socialista "està cridat" a impulsar una proposta de reforma "profunda" que inclogui la de la Constitució en certs aspectes com la del títol VIII de la Carta Magna que fa referència a les autonomies. 

"Només nosaltres podem fer, ja que el Govern està en una posició de no voler dialogar aquests temes, està des d'una arrogància política governant en solitari un país que ja està descavalcat, i creiem que el PSOE és el que està cridat a presentar una proposta de reforma profunda que inclogui una reforma constitucional puntual de molts aspectes de la nostra Constitució", va ressaltar Jáuregui en una roda de premsa a Las Palmas de Gran Canària on oferirà una conferència.

Les propostes completes, va dir, es presentaran en la Conferència Política que el PSOE celebrarà a l'octubre d'aquest any, i pel que actualment es troba en un procés de reflexió "molt profund, molt ambiciós" amb la finalitat de que s'aprovi una agenda reformista per donar resposta als "tres grans problemes" d'Espanya actualment.
Així, va incidir que el PSOE busca en aquest treball donar resposta a l'actual crisi econòmica d'ocupació i una crisi social "molt molt profunda, que portarà anys resoldre"; a la crisi política, "de la pròpia democràcia, d'envelliment de les institucions, de política convencional enfront d'una ciutadania que reclama noves respostes en l'exercici de la democràcia"; així com a la crisi territorial que es va desencadenar "des que una part del nacionalisme català va abordar la independència de Catalunya o la creació d'un Estat propi des de l'autodeterminació".
Per a això, els socialistes donaran a conèixer el seu primer paquet de mesures per a la qualitat de la democràcia el 18 de maig a Oviedo, en una convenció.
REFORMA CONSTITUCIONAL
En relació als aspectes que el PSOE considera que han de reformar-se en el marc de la Constitució, Jáuregui es va referir a la reforma federal del títol autonòmic que consideren "obligada" perquè "no és possible avançar en el sistema autonòmic espanyol en clau federal mitjançant reformes estatuarias o legals puntuals".
Així, va afegir, que "cal tocar la Constitució" per canviar el Senat, ja que des de les files socialistes es proposarà la desaparició de la Cambra alta per construir una altra amb representació dels governs autonòmics i que estaria composta per unes 80 persones, on a més s'incorporarien tots els òrgans de cooperació federal, tals com la Conferència de Presidents o les comissions sectorials, entre uns altres.
Aquesta proposta se centra en el model del Senat alemany on la representació no és de partits sinó de les comunitats autònomes, de tal forma que la compondrien, va dir a manera d'exemple, tres 'senadors', o com se'ls denomini finalment, per cada autonomia al costat d'un més per cada milió d'habitants.
A més, en l'àmbit social, pretenen que s'incorpori el dret a la sanitat com un dret fonamental i "no com un principi orientador", de tal forma que s'equipararia a la categoria del dret a l'educació.
Altres reformes que consideren necessària en el marc de la Carta Magna se centren l'article de l'estabilitat financera, sobre el qual va apuntar la necessitat d'una "article per a un sòl mínim en protecció social", així com en uns altres per adequar el text "als temps que corren" i a manera d'exemple va citar Internet que, va matisar, "reclama una regulació nova de drets".
Així mateix, va assenyalar que també es podrien 'tocar' alguns drets fonamentals, ja que no consideren "necessària la pena de mort en cas de Guerra, cal llevar el servei militar que ja no pinta gens".
REFORMES EN LA CORONA
El PSOE també contempla reformes en l'àmbit de la Corona quant a la seva modernització i adaptació a la societat actual encara que, va matisar, "no per reforma constitucional però sí per la Llei de Transparència".
En aquest sentit, va agregar, que el Partit Socialista vol una Monarquia Parlamentària amb "més transparència", amb una equiparació de sexes en la successió, així com una qüestió que està en "la seva pròpia essència", per la qual cosa no requereix reforma, com que el seu exercici "estigui sempre sotmès al magisteri de l'exemplaritat", i al respecte "escrupolós" de la sobirania popular, "cosa que aquest Rei ho ha fet sempre", va destacar.
Va afegir que "cap la possibilitat" que l'article 57, en el seu desenvolupat, mandatado per la Constitució, requereixi una precisió "més adequada sobre les figures de la Monarquia Parlamentària".

L'AUTODETERMINACIÓ "NO ARREGLA GENS"
D'altra banda, qüestionat Jáuregui per si el federalisme és un 'braç a torçar' per a l'autodeterminació que busquen certs sectors de Catalunya, va assenyalar que el "federalisme no és el que volen els nacionalistes" però, va puntualitzar, el PSOE "no pretén satisfer als nacionalistes".
Va agregar que el Partit Socialista el que busca "és satisfer al funcionament de l'Espanya autonòmica que ha de millorar en clau federal". No obstant això, sí que va considerar que la proposta dels socialistes de la reforma constitucional en aquest àmbit "va a ser la sortida al conflicte de Catalunya".
"No crec que a Catalunya hi hagi cap sortida per la via autodeterminista, primer perquè no va a haver-hi autodeterminació, i segon perquè l'autodeterminació no arregla gens, ho espatlla tot", apuntilló.
No obstant això, va indicar que quan una comunitat com Catalunya exposa problemes, la qual cosa "cal fer és dialogar, negociar i canviar les lleis o el que faci mancada".
Va afegir que el que es busca en definitiva és que els espanyols puguin relegitimar la Constitució i, en aquest sentit, va subratllar que "no descarten" la reforma del sistema de reformes de la Carta Magna perquè "no sigui tan agreujat" com per reclamar referèndums.
Finalment, va reconèixer que el PSOE està travessant un "moment difícil" i els qui tenen "més experiència" estan ajudant a fer un "recorregut o una travessia pel desert" però el partit, va dir, haurà d'encarnar en persones noves el projecte de reformes en el qual treballen.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH