Gabarró augura  l'inici de la recuperació de l'economia espanyola per 2014

|

GAVARRO

El president de Gas Natural Fenosa, Salvador Gabarró, ha augurat per 2014 l'inici de la recuperació de l'economia espanyola, donat el context internacional i perquè "tant el Govern com les empreses han fet ajustos molt durs".

En roda de premsa prèvia a la junta anual d'accionistes, ha repassat que el Govern ha escomès la reforma laboral i del sistema financer, i està fent un esforç "que tots sofrim en la reducció del dèficit; està fent els deures a una velocitat relativament bona".

Ha afegit que "les empreses que queden han fet ja els deures": entre els quals s'inclouen ajustos estructurals molt durs en les seves plantilles i en la seva cartera de productes i reducció de costos que els han permès tornar a exportar.
"El més dur de l'ajust està fet, crec que estem tocant el fons, i les perspectives internacionals són bones: Estats Units comença a desenganxar i Àsia ha resistit l'embat de la crisi", ha argumentat.
"Crec que a la fi d'any, una vegada passades les eleccions alemanyes, veurem el final del túnel, i espero que en 2014 l'economia espanyola comenci a desenganxar", ha reblat, apuntant al fet que, quan arrenqui l'economia mundial, ho farà amb molta força i servirà la dita de ximple l'últim.
En aquest context, ha considerat que els resultats de Gas Natural Fenosa 2012 --amb un creixement del benefici del 8,8% fins a 1.441 milions-- mostren que la companyia té "capacitat de generar benefici important", a través de tres palanques: l'eficiència operativa --que continuarà per seguir reduint costos--, el comerç internacional de gas i Llatinoamèrica.

Gas Natural Fenosa preveu seguir creixent

El conseller delegat de Gas Natural Fenosa, Rafael Villaseca ha explicat: "La situació econòmica i regulatòria a Espanya no aconsella inversions, seguirem focalitzant la inversió i el creixement fora d'Espanya, com els últims anys", el 2012 el negoci internacional va créixer un 22 , 6% i ja representa el 43,2% del total de l'Ebitda consolidat.

Ha apuntat al "alt potencial de creixement de l'activitat de distribució de gas a Llatinoamèrica" ??i al negoci de comercialització de gas natural liquat al món, i el president de la companyia, Salvador Gabarró, ha concretat també les moltes oportunitats que ofereix Brasil .

"Al Brasil hi ha expectatives a curt, està en un moment dolç creixent bestialment i hi ha operacions, però no hi ha res concret" per part de Gas Natural Fenosa, que també analitzarà oportunitats a altres països del con sud - com Xile i Perú, on encara no opera -, descartant Veneçuela, ha apuntat.

Preguntat per Argentina, on altres companyies del sector energètic han vist nacionalitzar les seves filials, Gas Natural Fenosa ha continuat subministrant gas el 2012 per quart any consecutiu amb "normalitat absoluta", qualificatiu que també ha utilitzat per les relacions amb Repsol.

Respecte a l'aliança amb Sonatrach, Gabarró ha vist bé si l'algeriana decideix augmentar la seva participació en la companyia espanyola més enllà del poc més del 4% actual, però que en tot cas ha de ser decisió de l'altra part.

Les perspectives per al 2013 passen per veure com afecten les mesures fiscals aprovades pel Govern a finals de 2012 i les mesures d'ajust del sector elèctric que prepara per aquest any per acabar amb el dèficit de tarifa - la companyia té 800 milions pendents de cobrament , que confia en rebre aquest any, el que comportarà una reducció del seu deute -, ha assenyalat Villaseca.

Per aquest any, el directiu ha insistit a demanar solucions per compensar el servei de 'back up' a les renovables que proporcionen els cicles combinats, així com que es doni una liberalització real del mercat energètic, en la qual les diferents fonts competeixin en igualtat de condicions.

Objectius complerts

Villaseca ha destacat que Gas Natural Fenosa, que enguany celebra el seu 170 aniversari, ha complert els objectius del seu pla estratègic 2009-2012 "en tres anys de crisi complicadíssims".

En aquest període, la multinacional ha augmentat un 67,4% la xifra de negocis, un 29% l'Ebitda i un 20,6% el resultat, de manera que ha complert els seus objectius d'assolir un benefici proper als 1.500 milions (1.441 el 2012), un Ebitda de 5.000 (5.080 el passat any) i un deute net d'entre 15.000 i 16.000 milions (16.000 a tancament d'exercici, un 7,5% menys) que se situa en tres vegades l'Ebitda.

Respecte a l'evolució futura del dividend, Gabarró ha afirmat: "El nostre interès és seguir retribuint l'alça, si segueixen creixent els resultats, mantenint un 'pay out' d'entre el 60 i el 63%".

El consell d'administració proposa aquest dimarts a la junta general d'accionistes una remuneració amb càrrec als resultats del 2012 de 895 milions d'euros en efectiu, un 8,7% superior a la del 2011, que suposa una rendibilitat per dividend superior al 6 , 6% i un 'pay out' del 62,1%.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH