La crisi provoca un augment de consum de l'alcohol i "radicalitza" el policonsumo en alguns entorns, segons experts

|

Alcohol

La crisi ha suposat un "abans i un després" para determinades drogues i estupefaents. Per exemple, el consum de begudes alcohòliques s'ha incrementat notablement, i s'ha experimentat una "radicalització" en alguns entorns socioeconónomicos i socioculturals, motivant un policonsumo en funció de la disponibilitat de les substàncies que existeixen a cada moment.

Aquest un dels continguts que s'abordarà en les XL Jornades Nacionals Sociodrogalcohol, que es desenvoluparan aquesta setmana a Múrcia organitzades per la Societat Científica Espanyola d'Estudis sobre Alcohol, l'Alcoholisme i les altres Toxicomanies, que és l'organització més antiga del país dedicada a les dependències i toxicomanies.

Així ho ha fet saber el president del Comitè Organitzador de les Jornades, Aurelio Luna, en una roda de premsa que ha ofert al costat del coordinador regional de Drogodependències de la Comunitat Autònoma, Juan Jiménez, per donar a conèixer els continguts de les jornades.

Luna, qui també és president autonòmic de Creu Vermella a Múrcia i catedràtic de Medicina Legal i Forense de la Universitat de Múrcia (UMU), ha explicat que el consum de drogues és "molt divers" en funció dels contextos, que han contribuït al seu torn a modificar "alguns patrons de consum" per culpa de la crisi.

Ha matisat que la crisi "afecta de forma molt diversa a les diferents persones", i influeix molt la qüestió del gènere, la situació personal i el context, entre altres variables, per la qual cosa és "molt perillós generalitzar" per donar un perfil.

De totes maneres, admet que la crisi "pot potenciar les situacions d'ansietat personal", i que la intenció del consumidor sigui "atenuar aquesta ansietat o deixar de pensar durant un temps en la situació que s'està vivint".

Jiménez, per la seva banda, diu desconèixer si hi ha més alcohòlics o addictes, però ha confirmat que la Conselleria de Sanitat ha registrat un repunt important en els consumidors de cocaïna i alcohol que demanen ser tractats, encara que reconeix que cal fer una anàlisi més perllongada en el temps per determinar l'efecte de la crisi.

En ser preguntat pel consum de drogues pels joves, Lluna creu que els murcians es troben en la mitjana nacional, encara que ressalta positivament que les seves taxes de consum havien irromput amb molta força en enquestes prèvies i ara "comença a produir-se un descens o una estabilització".

Es refereix, per exemple, a drogues com la cocaïna les perspectives de la qual de consum "haurien d'estar pujant" en funció de l'evolució històrica i, no obstant això, s'ha estabilitzat "i descendeix". També s'ha estabilitzat el consum del cànnabis i el tabac.

PROBLEMES DERIVATS DEL CONSUM DE BEGUDES ENERGIZANTE

Luna també ha cridat l'atenció sobre altres substàncies estimulants com totes les begudes energizantes amb altes dosis de cafeïna, que es beuen pensant que són innòcues i "convé recordar que un consum excessiu d'aquestes substàncies pot plantejar problemes".

Adverteix que grans dosis de cafeïna poden donar lloc a trastorns del ritme cardíac i crisi d'ansietat, sobretot, si això s'uneix a un consum simultani important d'alcohol.

També ha alertat sobre la irrupció de noves substàncies i la seva oferta en Internet, que empara un mercat "floreciente" on les substàncies "eludeixen moltes vegades molts dels controls dissenyats per a grans quantitats de mostres, com els alijos".

Per exemple, ha fet referència als nous productes composts per la combinació de diversos tipus d'herbes com a substitutius o alternatives al consum d'altres substàncies. Aquests productes "plantegen molts problemes i no són absolutament innocus".

I és que una droga és "qualsevol substància que, presa en dosi suficient, modifica la conducta i pot establir una vinculació conductual o una vinculació metabòlica en relació amb el consumidor", defineix Luna. Sobre la base d'això, pot convertir-se en droga un ampli ventall de substàncies, com un medicament o una simple planta existent en els jardins que sigui "utilitzada adequadament".

Per això, creu que, a l'hora de combatre el consum, l'important no és tant "estigmatitzar o posar etiquetes" a determinats productes, sinó intentar recórrer a les motivacions de consum i a la necessitat d'assumir les possibles conseqüències.

Luna explica que un dels problemes subjacents és que els programes de prevenció "s'orienten cap a determinades substàncies". Al seu judici, això és un error, perquè quan els professionals sanitaris i científics estan resolent un problema, immediatament "arriba una altra substància que genera alternatives noves".

"Cuesta adaptar sistemes de resposta immediata i d'anàlisis prou serioses, perquè no es tracta de donar una resposta, sinó una resposta adequada i eficaç", afegeix Luna, qui identifica com un dels majors desafiaments actuals "analitzar el problema amb la suficient rapidesa, veure el problema de forma objectiva i respondre bé".

Per a Luna, l'important seria elaborar programes que ajudessin a responsabilitzar al jove en relació amb les conseqüències dels seus actes. A més, creu que la prevenció "ha de fer-se en positiu", perquè recomanar que no es consuma, al final, "té poques perspectives d'èxit" si no s'adverteix al jove que existeixen altres alternatives d'oci més gratificants o que, amb menys risc, van a donar una sèrie de beneficis.

JORNADES NACIONALS SOCIDROGALCOHOL

Tots aquests assumptes seran abordats en les XL Jornades Nacionals Sociodrogalcohol 2013, que van a incloure com a primícia la presentació per tota Espanya del recentment aprovat Pla Nacional de Drogues 2013-2016, de la mà del delegat nacional d'aquest organisme del Govern.

El Congrés, que començaran de forma oficial aquest dijous, 18 d'abril, i es desenvoluparan fins al dissabte, 20 d'abril, va a incloure el debat sobre una gran varietat d'assumptes com, per exemple, les toxicomanies en l'entorn laboral, que destaca per la seva "complexitat i dificultat a l'hora d'abordar".

I és que l'entorn laboral, a pesar que és un àmbit en el qual sempre s'observen "amb certa reticència" les intervencions en aquest terreny, suposa "un lloc en el qual pot ser més eficaç la intervenció si es realitza de forma adequada, perquè el treball pot ser el punt d'ancoratge més important d'una persona una vegada que s'han deteriorat les relacions familiars o altres entorns".

En les jornades també s'abordarà el consum de cànnabis i els últims avanços assolits en l'avaluació dels seus efectes, que durant molt temps "ha estat un aspecte molt debatut i molt qüestionat". Actualment, Luna assenyala que la ciència disposa d'un "arsenal suficient" de proves complementàries que permeten aclarir moltes qüestions.

Al Congrés també es van a presentar els últims avanços en vacunes relacionades amb el consum de tabac, així com la integració i la coordinació dels serveis d'atenció primària i els serveis especialitzats en el tractament d'aquestes substàncies.

Les jornades també serviran de fòrum per tractar qüestions relacionades amb aspectes legals relacionats amb les drogues, així com les mesures alternatives al tractament des d'un punt de vista penal, i els problemes que es plantegen, per exemple, en el control de l'abstinència.

En definitiva, Luna ha remarcat que aquest Congrés fa un escombratge "molt important sobre tota la situació actual", i comptarà amb l'assistència d'entre 500 o 600 professionals que seran els protagonistes d'aquest àmbit de reflexió, entre els quals es troben "els majors especialistes internacionals en els diferents temes tractats".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH