CiU proposa al Congrés la dació en pagament per a hipoteques superiors al 40% dels ingressos

|

Lourdes Ciuró

CiU ha registrat al Congrés un nou paquet d'esmenes al projecte de llei Antidesahucios --fruit de la fusió del projecte del Govern i de la iniciativa legislativa popular-- proposant modificacions per permetre la dació en pagament quan la hipoteca superi el 40% dels ingressos familiars i obrint vies per a la segona oportunitat en els casos de deutors de bona fe.

Segons ha criticat la nacionalista catalana Lourdes Ciurò en una nota de premsa, el PP ha buidat de contingut la iniciativa ciutadana per la dació en pagament, donant l'esquena a mesures que servirien per superar el "drama social" dels desnonaments.

Per això, el grup català ha aprofitat el nou tràmit d'esmenes obert al Congrés al text refós per sumar noves propostes de modificació a les quals ja tenia registrades, que no obstant això manté vives per al seu debat, dimarts que ve, en la Ponència i, el dijous o el dimarts següent, en la Comissió d'Economia que aprovarà definitivament la norma abans de remetre-la al Senat.

POTENCIAR LA INTERMEDIACIÓ

En concret, CiU aposta per la intermediació en els processos d'endeutament sobrevingut com a sortida a l'execució hipotecària, i obre la porta al fet que s'apliqui la dació en pagament en aquells casos d'insolvència sobrevinguda de bona fe en què la hipoteca sobre l'habitatge habitual superi el 40% dels ingressos familiars.

Inclou així mateix en aquesta possibilitat a les famílies l'única font de les quals d'ingressos sigui una pensió pública i als avalistes, a els qui a més no s'hauria de reclamar el pagament del deute d'un tercer quan aquest s'hagi acollit a les previsions de la Llei Antidesahucios: "Si el deutor principal no s'acull aquesta Llei, l'avalista podrà acollir-se al dret de moratòria previst", afegeixen.

A més, els nacionalistes catalans busquen vies per donar una segona oportunitat als deutors sobrevinguts, oferint la possibilitat que pugui romandre en el seu habitatge després del desnonament en règim de renda social amb opció a compra a través de pagaments més reduïts i sempre que compleixi amb el seu abonament: "Així es beneficia a deutor i creditor", justifica Ciurò.

En relació amb els interessos de demora, proposen limitar-los a 2,5 vegades el preu del diner, mig punt menys que el que proposa el Govern, a més de precisar que han d'aplicar-se únicament a les quotes impagades, i no al total del crèdit.

Quant al Codi de Bones Pràctiques, CiU defensa que s'ampliïn els seus requisits perquè puguin acollir-se a les mesures contemplades --renegociació del deute, quitació o, en última instància, dació en pagament-- més col·lectius.

En concret, suggereix elevar el nivell per acollir-se del 3 al 5 vegades l'IPREM, més un 15% per cada membre de la unitat familiar a partir del tercer, així com suggereixen que s'inclogui a qualsevol família que manqui d'habitatge o a aquells els crèdits del qual manquen de garanties reals, i duplicar el valor màxim de l'habitatge previst.

ALLOTJAMENT ALTERNATIU

Finalment, CiU recull en un altre paquet d'esmenes canvis relatius a l'allotjament alternatiu que hauria d'oferir-se a les víctimes de desnonament, preveient entre altres coses que un percentatge dels pisos en mans d'entitats financeres rescatades es deixin en mans de comunitats i ajuntaments per convertir-les en habitatges socials.

Pel que fa als inquilins o propietaris d'habitatges amb protecció oficial, s'estipula que no faci mancada una autorització de l'administració competent per poder acollir-se a la dació en pagament i que no hagin de reintegrar les ajudes rebudes ni les exempcions i bonificades, previsions que ja contempla la norma del Govern.

Finalment, CiU aprofita també la tramitació d'aquest projecte de llei per plantejar una reclamació que ja ha posat sobre la taula en diverses ocasions a través d'iniciatives parlamentàries: que l'adquiriente d'un habitatge després d'un desnonament es faci càrrec de qualsevol deute que pogués existir amb la comunitat de veïns que, en el cas d'entitats financeres, hauran de justificar el pagament per poder obtenir el certificat de càrregues.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH