Una solució raonable per als afectats per les preferents

Redacció Catalunyapress

Sovint hem criticat que el govern espanyol ha posat molt més èmfasi en protegir i rescatar els bancs que a protegir i rescatar les persones que viuen la crisi econòmica com un autèntic drama personal perquè s'han quedat sense feina, perquè veuen perillar el seu habitatge a causa de la hipoteca que no poden pagar o perquè se senten enganyades i estafades per la seva entitat bancària que els va convèncer per adquirir uns productes financers dels quals desconeixien els riscos.

Per això hem de celebrar que el decret llei de preferents del govern de l'Estat faci possible que els clients de Caixa Laietana puguin acudir al procediment d'arbitratge per recuperar els seus estalvis, tal com s'havia compromès el ministre d'Economia amb CiU. Amb aquest decret se'ls ofereix una possibilitat legal per recuperar els seus estalvis, fet molt important per a persones que han treballat tota la vida per gaudir d'uns diners i que van confiar a entitats financeres.

Amb aquest decret llei les persones estalviadores que van adquirir preferents de Caixa Laietana i que, després de la seva absorció per Bankia, les van canviar per accions tindran una sortida legal per recuperar els seus estalvis. Es resol així parcialment un problema greu que neguitejava milers de famílies catalanes que, per dir-ho curt i ras, van ser estafades i que la seva única culpa va ser confiar en la seva entitat financera. Naturalment, esperem que aquesta solució serà extensible als clients de preferents d'altres entitats, però a casa nostra qui ha viscut amb més neguit i indignació tot aquest afer han estat els clients de Caixa Laietana.

És important que el govern del PP comenci a mostrar una mica de sensibilitat social pels qui més pateixen les conseqüències de la crisi. Ara seria bo també, que el govern de l'Estat aprovés la creació d'un banc dolent per ajudar les famílies que estan travessant una situació delicada, patint pobresa i en clar risc d'exclusió social.

De la mateixa manera, per començar a reactivar l'economia, és urgent injectar liquiditat a les pimes. No s'entén que s'hagin destinat milers de milions d'euros a rescatar els bancs però que aquests diners no arribin a les empreses i, com deia, a les famílies. Hem de tenir clar que només sortirem de la crisi si som capaços de generar riquesa i de crear ocupació, i això passa per facilitar crèdit a les petites i mitjanes empreses perquè puguin dur a terme els seus projectes i la seva tasca sense l'ofec que avui pateixen per la manca de crèdit. Començarem a guanyar la crisi quan s'entengui que cal actuar pensant sobretot en les persones en lloc de reduir tota la política econòmica a un reguitzell de números sense cap sensibilitat social.

Eva Parera
Portaveu adjunta de CiU al Parlament de Catalunya i membre de la permanent d'Unió Democràtica

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH