OMS i UNICEF llancen un ambiciós pla contra la pneumònia i diarrea

|

Unicef

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) i UNICEF han anunciat un Pla Integral d'Acció Mundial per a la Prevenció i Control de la Pneumònia i la Diarrea (GAPPD), que té com a objectiu potencial salvar a 2 milions de nens a l'any de la mort causada per aquestes malalties víriques.

El Pla proposa un enfocament coherent per acabar amb pneumònia prevenibles i les morts per diarrea. Reuneix als serveis crítics i les intervencions per crear ambients saludables, promou pràctiques conegudes per protegir als nens contra les malalties i s'assegura que tots els nens tinguin accés a la prevenció provades i idònies i mesures de tractament.

"Es tracta d'una qüestió d'equitat. Els nens pobres en països de baixos ingressos tenen major risc de mort per pneumònia o la diarrea, però moltes menys probabilitats per accedir a les intervencions que necessiten", ha assenyalat Mickey Chopra, cap global dels programes de salut d'UNICEF.

La directora de salut la Mare, del Nounat, Nen i de l'Adolescent de l'OMS, Elizabeth Mason, ha defensat aquesta estratègia en paral·lel, convençuda que el sentit comú pot portar a la integració d'aquestes estratègies d'una manera més propera i, així, aconseguir les metes establertes.

Ambdues organitzacions han demanat una major integració dels esforços de prevenció i tractament d'aquestes dues malalties i fixa objectius ambiciosos per reduir les taxes de mortalitat i elevar els nivells d'accés dels nens a les intervencions que salven vides.

En concret es pretén fer una crida als governs i altres parts interessades per donar prioritat a la inversió en els grups de població més pobres de l'accés a serveis per prevenir i tractar la pneumònia i la diarrea; sent clavi que aquests esforços siguin sostenibles en el llarg termini.

Actualment, gairebé el 90 per cent de les morts per pneumònia i diarrea en els nens que actualment es produeixen en l'Àfrica subsahariana i Àsia meridional.

UN PLA AMBICIÓS

El pla estableix objectius clars perquè en 2025 s'aconsegueixi una reducció del 75% en la incidència de pneumònia i diarrea severa pel que fa als nivells de 2010 entre nens menors de cinc anys, i la virtual eliminació de les morts d'ambdues malalties en el mateix grup d'edat. També es proposa una reducció del 40% en el nombre mundial de nens menors de cinc anys que sofreixen retard del creixement.

Els objectius d'aquest pla són més ambiciosos que anteriors iniciatives, ja que es requereix que el 90 per cent de tots els nens tingui accés als antibiòtics per a la pneumònia i les sals de rehidratación oral per a la diarrea, quan els nivells actuals des troben en el 31 i 35 per cent, respectivament; quant a la introducció de noves vacunes contra el pneumococ i el rotavirus, el seu objectiu és el 90 per cent de cobertura en 2025.

De la mateixa manera, s'inclou que almenys la meitat de tots els nens menors de sis mesos han de rebre lactància materna exclusiva, una dada relativament alta si es té en compte que els nivells de 2012 arriben només al 39 per cent; a més, s'ha d'assegurar que tots els nens tinguin accés a millors serveis de sanejament i aigua potable, entre 63 i 89%, respectivament.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH