El Fòrum de Periodistes demana que la Llei de Transparència garanteixi l'accés "real" a informació sobre fons públic

|

Periodistes

El Fòrum d'Organitzacions de Periodistes (FOP) ha enviat una carta als portaveus dels grups parlamentaris i diputats de la Comissió Constitucional del Congrés en la qual reclama que la Llei de Transparència garanteixi "de forma real i efectiva" l'accés dels professionals dels mitjans de comunicació a la informació sobre la gestió dels fons públics.

En la missiva, el FOP denuncia les dificultats, cada que vegada més freqüents, a les quals han d'enfrontar-se els periodistes per desenvolupar el seu treball. Aquestes traves constitueixen, al seu judici, "un greu minvament de la qualitat de la democràcia" al país.

"No és concebible una societat democràtica en la qual s'escamotegi als ciutadans la informació sobre l'ús dels fons públics, fons que existeixen i s'han constituït gràcies a les aportacions d'aquests ciutadans", ha indicat el FOP.

Per això, el fòrum considera que la llei hauria d'incloure's l'accés a la quantia, l'ús i gestió que fan dels diners públics totes les organitzacions que ho reben, així com una reducció en el termini que actualment es barreja en aquest avantprojecte per donar resposta a aquesta petició d'informació. L'avantprojecte de llei estableix un termini d'un mes perquè l'administració respongui a la demanda d'informació.

Per a l'organització de periodistes, és "un termini excessivament llarg" i, en línia amb les lleis de transparència que hi ha en altres països, opinen que "hauria d'escurçar-se almenys a la meitat: quinze dies". Pel FOP ha d'exigir-se així mateix que quan es denegui l'accés a la informació, aquesta negativa estigui fonamentada i motivada. A més, el FOP creu que la no resposta de l'administració a les dades sol·licitades hauria d'implicar "l'accés automàtic als mateixos".

El fòrum tem que si no s'arbitren els mecanismes de control, la Llei de Transparència "pot quedar-se en paper mullat", per la qual cosa opten per la creació d'un organisme de revisió independent que garanteixi l'eficàcia de la llei.

D'altra banda, l'associació considera que l'article 11 de l'avantprojecte de llei, que estableix els límits d'accés a la informació, és "massa extens i genèric", ja que, tal com està redactat, podrà negar-se als ciutadans qualsevol informació que es consideri que afecta a "els interessos econòmics i comercials, la política econòmica i monetària, la seguretat pública, la protecció del medi ambient", entre altres motius.

El Fòrum d'Organitzacions de Periodistes considera que aquest article ha d'establir límits "menys extensos al dret d'accés", eliminant del mateix almenys els casos citats i fixant que en els altres casos en què es restringeixi aquest accés ha de ser per raons precises que haurien de constar en aquesta norma legal.

El FOP representa a més de 15.000 associats o afiliats als col·legis de periodistes (Col·legi de Periodistes de Catalunya, Colexio Professional de Xornalistas de Galícia), organitzacions sindicals (Agrupació de Periodistes d'UGT, CC OO i Federació de Sindicats de Periodistes-FeSP, Sindicat de la Imatge-UPIFC), i Associació Nacional d'Informadors Gràfics de Premsa i Televisió.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH