Brussel·les diu que la recessió a Espanya es pot perllongar fins a 2014

|

Brussel·les

La Comissió Europea ha avisat aquest dimecres que Espanya sofreix desequilibris econòmics "excessius" que posen en risc l'estabilitat econòmica i financera i ha ratllat de "incompleta" l'agenda de reformes aprovada fins ara pel Govern de Mariano Rajoy per corregir aquests problemes.

L'Executiu comunitari creu que la recessió podria perllongar-se fins a avançat 2014 a causa del risc de "retroalimentació negativa" entre la contracció econòmica, el desendeudamiento i la volatilitat dels mercats financers. A més, l'atur seguirà pujant fins al 27% aquest any, i l'augment de la desocupació de llarga durada "podria reduir el potencial de creixement de l'economia".

"Encara que l'ajust dels desequilibris ha avançat en 2012, els riscos per a l'estabilitat macroeconòmica i financera encara no s'han dissipat", apunta la Comissió en un informe sobre els riscos econòmics en la UE. L'estudi es basa en dades de 2011, però l'anàlisi s'ha realitzat en les últimes setmanes.

Dels 13 països els desequilibris econòmics dels quals han estat examinats, Espanya i Eslovènia són els únics on s'ha detectat que són "excessius". La Comissió ha demanat a tots dos països que incloguin "una resposta política global i detallada per afrontar els desequilibris" en els seus plans d'estabilitat i reformes que han d'enviar a Brussel·les abans que acabi el mes.

L'Executiu comunitari examinarà les mesures correctivas que presentin Espanya i Eslovènia i el 29 de maig decidirà si és necessari avançar en el procediment sancionador per desequilibris excessius. Aquest procediment preveu sancions de fins al 0,1% del PIB (1.000 milions d'euros en el cas d'Espanya), però aquestes no s'apliquen de forma automàtica sinó només al final d'un llarg tràmit, que permet nombroses pròrrogues, si el Govern desoeix les recomanacions de la UE.

REVISAR LA REFORMA LABORAL I LA SEGURETAT SOCIAL

En particular, Brussel·les demana al Govern de Mariano Rajoy que revisi la reforma laboral aprovada l'any passat per garantir que compleixi els objectius de "més eficàcia i reducció de la dualitat del mercat laboral, major flexibilitat interna, un procés de negociació salarial que garanteixi un millor alineament dels salaris amb les condicions econòmiques, més empleabilidad dels joves i major ús de contractes fixos".

També reclama "reforçar les polítiques actives d'ocupació, els serveis públics d'ocupació i la formació professional". "La capacitat d'ajust de l'economia, l'absorció del gran nombre d'aturats i la competitivitat depenen decisivament d'un mercat laboral que funcioni bé", avisa l'Executiu comunitari.

A més, Espanya haurà de seguir fent "continus esforços" en els propers anys per garantir la sostenibilitat a llarg termini de les finances públiques. "La credibilitat de l'ajust fiscal es veuria reforçada basant la consolidació en mesures estructurals, també per garantir la sostenibilitat del sistema de Seguretat Social", assenyala l'informe.

La Comissió sol·licita al Govern que "completi ràpidament" la reestructuració i recapitalización dels bancs que s'han beneficiat del rescat de la UE i les reformes exigides en el sector financer, i que impulsi altres fonts de finançament, en particular per a les pimes. També advoca per mesures per impulsar el mercat del lloguer.

Finalment, l'Executiu comunitari espera del Govern més iniciatives per liberalitzar els mercats de productes i serveis, incloent les indústries de xarxa, i una revisió del sistema impositiu perquè sigui més compatible amb el creixement.

"L'agenda de reformes (del Govern) segueix sent incompleta, i fins i tot les reformes que ja s'han aprovat encara no han tingut ple efecte a causa de retards en la seva aplicació", ressalta l'informe. "Com a resultat, la capacitat d'ajust de l'economia segueix sent insatisfactòria, ja que la major part de l'ajust recau sobre l'ocupació", agrega.

ELS PREUS DE L'HABITATGE SEGUIRAN CAIENT

La reducció de la renda disponible, l'augment de l'atur i la caiguda dels preus de l'habitatge (un 31% en termes nominals des del seu topall) estan reduint la capacitat de les llars per reduir els seus deutes. "L'ajust en el sector de l'habitatge no s'ha completat, i són probables noves caigudes tant en els preus com en la inversió", apunta l'informe.

El deute privat tan sols s'ha reduït 15 punts des del seu màxim del 227% del PIB en 2010. La disminució ha estat més ràpida en les empreses no financeres que en l'àmbit domèstic, encara que Brussel·les alerta que "els crèdits morosos han augmentat i s'espera que pugin encara més a causa de la llarga durada de la recessió econòmica".

El deute extern net (al voltant del 90% del PIB) i la posició negativa d'inversió internacional "segueixen estant properes als seus topalls històrics". Això va conduir en 2012 a la pèrdua de confiança del mercat en els actius espanyols i a una sortida de capitals privats. "Malgrat una recent relaxació, la confiança dels mercats financers segueix sent molt sensible als esdeveniments econòmics i polítics", apunta la Comissió.

L'únic indicador que ha millorat molt és el dèficit per compte corrent, que ha passat de prop del 10% en 2007 a menys del 1% en 2012. No obstant això, Brussel·les alerta que part d'aquesta millora es deu a l'augment de la productivitat provocat per la destrucció d'ocupació i assenyala que ni tan sols la reducció dels costos salarials s'ha repercutit en els preus finals.

"Es necessiten més millores de competitivitat per sostenir el dinamisme de les exportacions i la substitució de les importacions", assenyala l'informe.

Finalment, Brussel·les diu que el dèficit públic segueix sent alt i que el deute, que va aconseguir el 84% del PIB en 2012, "seguirà registrant augments substancials en els propers anys".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH