Rajoy destaca l'esforç d'Espanya per complir els seus compromisos

|

Rajoy

El president del Gobierno, Mariano Rajoy, ha recordat en el Ple del Congrés dels Diputats que Espanya està complint els seus compromisos de consolidació i de reformes fent un esforç "carregat de sacrificis" per al conjunt de la societat.

Sobre els altres tres punts, Rajoy ha ressaltat la necessitat de mantenir la tensió reformadora i passar "al més aviat possible de les muses al teatre".

Rajoy ha assegurat que està satisfet "en part" amb els resultats de l'últim Consell Europeu celebrat el passat mes de març, encara que li hagués agradat veure un "ritme superior" en els treballs i una "major intensitat" en la posada en pràctica dels plans aprovats.

Així ho ha assenyalat Rajoy en el Ple del Congrés dels Diputats, on ha subscrit totes les conclusions de la reunió europea i s'ha mostrat convençut que cadascuna d'elles convé als interessos d'Espanya i Europa.

No obstant això, ha admès que el ritme de treball és lent, per la qual cosa és necessari perseverar i no donar "mai la batalla per perduda", ja que, malgrat tot, es van complint els compromisos i perquè sempre es pot sol·licitar l'aplicació pràctica del principi de la integració.

"Estic satisfet amb les prioritats que aquest Consell ha recolzat per 2013", ha dit el cap de l'Executiu, després d'assegurar que són la consolidació fiscal diferenciada i compatible amb el creixement, la restauració del crèdit, la promoció del creixement i la competitivitat, l'atenció a la desocupació i la modernització de les administracions públiques.

Al seu semblar, són prioritats "acceptades" per al moment actual i coincideixen amb les de 2012, així com amb les àrees d'actuació en les quals està centrat el Govern espanyol. El diagnòstic, per la seva banda, part de la falta de creixement a Europa i els "inacceptables" nivells de desocupació que obliguen a donar la volta a la situació.

"Com no vaig a estar d'acord amb aquest diagnòstic i aquestes conclusions?", ha preguntat el president, per qui, després de cinc anys de crisis i de mesures difícils, els ciutadans exigeixen resultats. "I tenen raó", ha afegit.

Per aquest motiu, segons Rajoy, ell mateix ha proposat als socis aprofundir en les línies marcades al juny de l'any passat. "Li convé a Europa i, sobretot, li convé a Espanya", ha assenyalat, després de recordar que el proper Consell, que se celebrarà també al juny, ha de prendre decisions importants sobre el marc operatiu de la recapitalización directa i el mecanisme únic de resolució d'entitats.

A més, abans de juny s'ha d'aconseguir un acord sobre les directives de resolució bancària i sobre l'esquema de garantia de dipòsits, que ja es discuteix amb el Parlament Europeu. Quant a la unió fiscal i econòmica, també al juny caldrà presentar un programa concret sobre coordinació de polítiques, dimensió social de la UE, possibilitat de nous convenis per fomentar la competitivitat i el creixement i mecanisme de finançament de suport a les reformes estructurals.

ES NECESSITEN OBJECTIUS CLARS

Segons Rajoy, el debat de tots aquests punts està encara obert i no és "fàcil" aproximar posicions, però avançar és "decisiu" i cal fer-ho amb un objectiu "clar" i un full de ruta "precís", amb etapes definides, de manera similar en què es va aconseguir el Tractat de Maastricht.

Rajoy ha explicat que el Consell va començar amb la presentació d'un informe sobre la situació econòmica de la Unió, que posa de manifest el "escasísimo creixement" i la recessió de la zona euro. En aquest sentit, ha destacat la necessitat d'evitar que Europa "es quedi enrere" i revertir la situació cada vegada "amb més urgència" fent tot el possible amb tots els instruments a l'abast.

"Aquesta és la idea força, el principal missatge que estic traslladant", ha dit Rajoy, per qui les bases d'actuació ja estan dissenyades, debatudes i aprovades, però és necessari incrementar el ritme per a la seva execució i redoblar la intensitat del seu desenvolupament.

NEGOCIAR FINS A l'EXTENUACIÓ

Malgrat les diferències que puguin existir entre els països, Rajoy ha ressaltat també la necessitat de negociar "fins a l'extenuació" perquè el principi de cohesió estigui sempre present, per la qual cosa ha confiat que els països que han fet grans reformes i ajustos comptin amb el suport de la resta de socis i de les institucions perquè l'esforç i els sacrificis no es facin a costa de la cohesió.

Arribat aquest punt, Rajoy ha recordat que els cinc punts que han basat l'actuació del Gobierno en la Unió Europea han estat la consolidació fiscal, les reformes estructurals, les reformes dins de la UE, l'eliminació de la segmentació financera i l'autèntica Unió Econòmica i Monetària.

Rajoy ha recordat que Espanya està complint els seus compromisos de consolidació i de reformes fent un esforç "carregat de sacrificis" per al conjunt de la societat. Sobre els altres tres punts, ha ressaltat la necessitat de mantenir la tensió reformadora i passar "al més aviat possible de les muses al teatre".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH