SUPERÀVIT EN AJUNTAMENTS AMB PLA D'AJUST?

Redacció Catalunyapress

Alejandro de Diego

El diumenge 7 d'abril el Secretari d'Estat d'Administracions Públiques, D. Antonio Beteta, va anunciar que el Gobierno autoritzarà als ajuntaments inclosos en el pla de pagament a proveïdors que hagin tingut superàvit al fet que puguin invertir en nous serveis per als seus municipis.

Els ajuntaments inclosos en aquest pla són tots aquells que tenien factures sense pagar, en la seva gran majoria ficades en calaixos i per tant opaques als pressupostos municipals, que segurament liquidaven any rere any amb superàvit quan en realitat estaven en nombres vermells. Amb aquest mecanisme el Gobierno va liquidar aquests deutes a través de préstecs de l'ICO que els ajuntaments han de retornar en 10 anys i que se sumen a la càrrega financera que tenien anteriorment, amb el que, en molts casos, superen el límit màxim legal d'endeutament permès. I les coses no han anat a millor ja que els ajuntaments segueixen sofrint retallades en els seus ingressos i han de finançar-se a través del perniciós sistema de subvencions, que a més de no respondre a les seves veritables necessitats sinó a les de l'administració que subvenciona, estan obligats a avançar l'import de les mateixes que després triguen a cobrar 3, 4 i fins a 5 mesos. També fan front a despeses que no són seus (no competències impròpies com els criden la FEMP i el Gobierno i que no són més que despeses de calefacció, neteja i en alguns casos vigilància de centres escolars i de salut) i que haurien de ser assumits per les comunitats autònomes, que són les titulars dels serveis, així com han de cofinançar els serveis socials més propers, els de base, i sobretot l'ajuda a domicili, que sense aquestes aportacions municipals no es prestarien. I tot això suposa la descapitalització dels ajuntaments i amb això que no puguin estar al corrent del pagament amb els seus proveïdors, amb el que els calaixos tornen a tenir factures guardades. I seguirà passant mentre no s'aprovi una llei de finançament local que està pendent des de la restauració dels ajuntaments democràtics sense que cap Gobierno s'hagi posat a la feina, ja que semblen preferir que els ajuntaments segueixin sent petits satèl·lits penjant de les comunitats autònomes i servint de comodí d'aquestes en el que els interessi.

I ara es torna a parlar de superàvit en ajuntaments amb pla d'ajust sense parar-se a pensar si no s'estarà ensopegant una altra vegada en la mateixa pedra, és a dir, si no tornaran les factures opaques i per tant en realitat els nombres són més vermells que negres. Però el greu és que l'anunci del Sr. Beteta suposa obviar la Llei d'Estabilitat Pressupostària que exigeix que, si efectivament existeix, aquest superàvit el primer que ha d'anar és a reduir deute financer, i a més parla d'inversions en nous serveis sense fixar criteri econòmic algun, quan el seu projecte de reforma de l'administració local va en sentit contrari, establirà uns estàndards econòmics per a cada servei municipal que si no es compleixen farà que siguin absorbits per les diputacions provincials, és a dir, ara anima a fer alguna cosa que pretén prohibir en uns mesos.

Des de tots els sectors de la societat, no només polítics en els quals potser prevalen altres interessos, sinó també acadèmics, professionals, municipalistes en general, se li està demanant infructuosament al Govern que retiri aquest projecte de reforma per ser altament distorsionador del món local, el qual està concebut a l'empara d'una rigorosa aplicació no només de la Llei sinó de l'esperit de l'estabilitat econòmica i pressupostària, i ara el que es fa és un anunci que es permetrà que no es compleixi aquesta Llei quant a la reducció de la càrrega financera i fins i tot que s'augmentin sense més els serveis.

I no m'agrada ser mal pensat però aquest anunci es fa a tan sols 2 dies que la FEMP es reuneixi per presentar les seves al·legacions a aquest projecte de reforma de l'administració local.


Alejandro de Diego Gómez
Secretari d'Administració Local

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH