El Suprem confirma l'absolució de Camps i Costa en el cas dels vestits

|

Camps i Costa

El Tribunal Suprem ha acordat, per una majoria de quatre vots a un, confirmar l'absolució de l'ex president de la Generalitat Valenciana, Francisco Camps i del que fos general del PP en aquesta comunitat, Ricardo Costa, per un presumpte delicte de suborn passiu impropi, en la coneguda com a 'causes dels vestits'.

La Sala penal ha desestimat el recurs interposat pel PSPV en entendre que van concórrer les majories necessàries per declarar no provats els fets desfavorables del veredicte i que la motivació efectuada pel jurat popular no va ser "arbitrària, il·lògica o irrazonable en individualitzar les proves i els elements de convicció" que li van portar a declarar la no culpabilitat de tots dos mandataris.

El magistrat Juan Ramón Berdugo és l'encarregat de redactar la ponència de la sentència, la qual es coneixerà més endavant. La Sala ha estat completada per Carlos Granados, Manuel Marchena, Antonio Del Moral i Joaquín Giménez, qui ha anunciat que presentarà un vot particular.

L'alt tribunal ha avançat la fallada després de la reunió que han mantingut des de primera hora del matí els cinc magistrats per dirimir sobre el recurs presentat pels socialistes valencians, que van exercir l'acusació popular en aquest procés derivat del 'cas Gürtel', i que entenien que va existir una "manifesta contradicció" entre els fets declarats provats per part dels membres del jurat i la fallada final. A més, veien insuficient el nombre de vots que van culminar en l'absolució.

La Fiscalia no va recórrer l'absolució, encara que sí va exercir l'acusació quan es va desenvolupar el judici davant el jurat popular. Va demanar llavors 33.000 euros de multa per al president de la Generalitat per un delicte de suborn passiu impropi i la mateixa pena per a Costa.

La Sala penal es fa ressò de la doctrina sobre la Llei del Jurado sobre la base d'un acord aconseguit el passat 13 de març, pel qual s'aclaria la seva interpretació quan no s'aconsegueix una majoria de cinc vots favorables a l'absolució ni set favorables a la condemna.

Els magistrats van acordar que "per declarar provat un fet desfavorable serà necessari el vot de, almenys, set jurats" i que "per declarar no provat el fet desfavorable" a l'acusat es necessiten, com a mínim, cinc vots.

"Si no s'aconsegueix alguna d'aquestes majories, no hi haurà veredicte vàlid i caldrà operar en la forma prevista en els articles 63 i 53 de la Llei del Jurado", afegeix l'acord, que precisa que cinc vots seran suficients per declarar acreditat el fet favorable per al processament. "El fet favorable es considerarà no provat pel vot de cinc jurats", recull.

Un jurat integrat per sis homes i tres dones decididió el 25 de gener de 2012, per cinc vots a quatre que Camps i Costa no eren culpables. El procés es va iniciar al febrer de 2009 quan la Policia va registrar la seu de l'empresa Orange Market a València, vinculada a la "trama Gürtel".

AL·LEGACIONS DELS SOCIALISTES VALENCIANS

La Fiscalia Anticorrupció va demanar 33.000 euros de multa per al president de la Generalitat per un delicte de suborn passiu impropi i la mateixa pena per a Costa; 24.750 per a l'ex cap de Gabinet de la Conselleria de Turisme, Rafael Betoret i 21.000 per l'exvicepresidente del Consell Víctor Campos. El PSPV va demanar per a Camps hata tres anys anys de presó i vuit d'inhabilitació.

Amb la decisió del jurat es va donar la paradoxa de la condemna a l'exvicepresidente del Consell Víctor Campos i el que anés responsable de Protocol de la Diputació de València i excap de Gabinet de la Conselleria de Turisme, Rafael Betoret, els qui van acceptar pagar una multa de 9.600 euros pels mateixos fets per conformitat.

El PSPV va recórrer la sentència sobre la base d'una sèrie de criteris. El primer d'ells es fonamenta en trencament de forma en existir contradicció entre els fets declarats provats. Aquest fet, al seu entendre, hauria d'haver obligat al magistrat a retornar l'acta al jurat.

El segon dels criteris s'engloba també en el trencament de forma però fa referència al fet que s'ha dictat una sentència sense la concurrència del nombre de vots exigits per la llei. L'advocat del PSPV, Virgili Latorre, va al·ludir en el seu recurs de cassació a la infracció del precepte constitucional, en considerar que s'ha vulnerat el dret a la tutela judicial efectiva; el dret a la interdicció de l'arbitrarietat dels poders públics; i el dret a un procediment amb totes les garanties.

En un altre apartat, l'advocat va comentar que hi ha hagut infracció de llei en existir error en l'apreciació de la prova, sobre la base d'una sèrie de documents que "demostren l'equivocació del juzgador" sense resultar contradits per altres elements probatoris.

Entre altres documents, el lletrat al·ludia a unes fulles de comanda de la sastrería de Forever Young a Sastgor, en les quals consten tres comandes de peces de vestir a nom de Ricardo Costa i quatre a nom de Camps. També nomenava un rebut de venda per la compra de quatre corbates en el qual apareix la nota manuscrita de 'Camps'; i un llistat dirigit a l'Atenció de Pablo Crespo --un dels presumptes capitosts de la trama-- amb una relació de persones i imports atribuïts a cadascuna d'elles. En aquesta última apareixia el nom de Ricardo Costa i de Francisco Camps, a els qui se'ls atribueix una quantia de diners.

A més, Latorre recordava en el seu escrit que hi havia una relació de tiquets de venda de Milano Difusió que van ser pagats amb dos xecs emesos per Orange Market que fan referència a Camps i a Ricardo Costa; factures de Sastgor a Castellana Immobles i Locals de peces confeccionades a nom de Francisco Camps; i confirmacions de comanda tanta a Milano com a Forever amb els noms de Francisco Camps i Ricardo Costa.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH