La corrupció torna a marcar rècord com a segon problema del país

|

Atur

La corrupció i el frau va repetir al març com el segon problema del país segons els espanyols, aconseguint un nou màxim històric en les sèries del Centre d'Investigacions Sociològiques CIS). També torna a pujar la preocupació per la classe política.

El Baròmetre d'Opinió del passat mes de març es va realitzar en els 12 primers dies d'aquest mes, després dels ressons del 'cas Bárcenas', que el dia 2 va tornar a centrar l'atenció dels mitjans de comunicació al fil que l'extesorero del PP denunciés al seu partit pel robatori de dos ordinadors, després d'haver-ho demandat abans per acomiadament improcedent demanant una indemnització de més de 900.000 euros.

Segons l'enquesta, el primer problema d'Espanya segueix sent l'atur, esmentat en el 81,6 per cent dels qüestionaris, xifres similars a les de mesos anteriors. En els dies en què es va fer l'enquesta es va conèixer que la desocupació registrada en l'antic INEM superava per primera vegada els cinc milions de persones.

PITJORS DADES QUE EN ELS ANYS DEL CAS ROLDÁN

El que puja quatre punts en amb prou feines un mes és la inquietud per la corrupció i el frau, esmentada en el 44,5 per cent de les respostes. Al febrer, després de l'eclosió del 'cas Bárcenas' amb els seus comptes a Suïssa i els seus 'papers', ja havia pujat al 40 per cent, superant els registres de la primera meitat dels noranta, sota Govern socialista, els anys de casos com Roldán, Mariano Rubio, etcètera.

Al llarg de bona part de 2012, la corrupció amb prou feines era citada com un problema en l'1 per cent de qüestionaris i només al final, al desembre, va arribar fins al 17,2 per cent.

En tercer lloc figuren els problemes econòmics, que fins a gener venia ocupant el segon lloc. Al març van marcar un 34,4 per cent, 4,5 punts menys que al gener i 15 punts menys que un any abans.

La quarta plaça torna a ser per als polítics, citats com un problema en el 31,4 per cent de les entrevistes. També suposa un rècord, doncs el mes anterior aquest percentatge estava en el 29,7 per cent i en els últims anys la seva major cota estava en el 30,5 per cent d'octubre de 2012.

EMERGEIX LA PREOCUPACIÓ PELS DESNONAMENTS

Darrere figuren problemes com la sanitat (10,1 per cent) i l'educació (6,1 per cent), mentre emergeixen en la llista els desnonaments, amb un 5,5 per cent, superant la preocupació per les retallades (4,8 per cent) o els bancs (4,6 per cent).

Quant als assumptes que els ciutadans consideren que més els afecten personalment, l'atur apareix en primer lloc (53,3 per cent) seguit dels problemes econòmics (34,7 per cent). En aquesta classificació subjectiva la corrupció es queda en un 13,3 per cent i els polítics estan en el 10,5 per cent.

El baròmetre del passat mes de març també posa de manifest que els espanyols mantenen una percepció negativa tant de la situació política com de l'econòmica. Així, un 84 per cent dels enquestats jutgen "dolenta" o "molt dolenta" la situació política del país, un percentatge similar al de febrer, quan aquesta xifra va arribar fins al 85,7 per cent. Només l'1,4 per cent la considera "bona" o "molt bona".

Així mateix, descendeix lleugerament respecte del mes passat els que creuen que el món de la política està pitjor que fa un any, passant del 56 per cent al febrer al 54,6 per cent de març, i es mantenen en la seva posició els qui auguren que seguirà empitjorant en el proper any (37,9 per cent).

PESSIMISME QUANT A L'OCUPACIÓ

Alguna cosa semblat ocorre quan es pregunta als enquestats sobre la conjuntura econòmica. Un 92,4 per cent dels consultats la definien com a "dolenta" o "molt dolenta" al març, un percentatge pràcticament similar al de febrer. Només un 0,3 per cent creu que és "bona" o "molt bona". A més, gairebé el 70 per cent opina que ha empitjorat en l'últim any i quatre de cada deu espanyols pronostiquen que anirà a pitjor en 2014.

En aquest sentit, el Baròmetre corresponent a març també desvetlla que gairebé set de cada deu aturats veuen "poc o gens probable" trobar treball en els propers dotze mesos enfront del 25,2 per cent que ho veuen "molt o bastant probable".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH