La proliferació d'aeroports a Espanya li ha vingut "molt bé" a la donació i el trasplantament d'

|

Temps transplantes

El temps que transcorre entre que es produeix la donació d'un òrgan i es duu a terme el trasplantament s'ha reduït considerablement en els últims anys a Espanya gràcies a la millora d'infraestructures i a la construcció d'aeroports, la "proliferació dels quals" en els anys de bonança econòmica "ha vingut molt bé" a aquesta pràctica sanitària.

Així ho ha reconegut el director de l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), Rafael Matesanz, en declaracions a Europa Press, destacant que gràcies a això s'han escurçat els temps i ha permès "aprofitar un nombre major d'òrgans".

"Quan la donació es produeix en una ciutat on no hi ha aeroport, l'equip havia d'anar fins a l'aeroport més proper i després agafar un mitjà terrestre. No obstant això, la proliferació d'aeroports que ha estat tan injuriada ha fet que la distància entre l'hospital i l'aeroport més proper hagi disminuït moltíssim", ha reconegut.

De la mateixa manera, també han contribuït a aquesta millora de les comunicacions en matèria de trasplantaments les noves autovies i autopistes o l'aparició del telèfon mòbil.

"Ens ha estat fonamental, perquè abans per localitzar a tothom era necessari usar els 'cerca', i després calia buscar-se un telèfon fix per cridar a veure què passava. Ara tots els coordinadors de trasplantaments, els cirurgians i els pacients porten un telèfon mòbil i, per tant, les comunicacions són immediates", ha relatat.

Això no només ha permès escurçar els temps, com reconeix Matesanz, sinó que "ha aconseguit que es puguin aprofitar òrgans que, en un altre temps, ni tan sols ens haguéssim atrevit a trasplantar".

Segons apunta el director de l'ONT, com més es triga a trasplantar l'òrgan les possibilitats de supervivència del receptor són menors. "En el cas del ronyó, per exemple, el risc que comenci a produir orina és major i, a partir d'aquí, les complicacions són també majors. Per això l'ideal per a un equip de trasplantament és obtenir l'òrgan al mateix hospital", ha afegit.

De fet, ha posat l'exemple de Canàries, on "abans era raríssim que es pogués aprofitar un òrgan per fora de les illes".

A més, Matesanz també ha destacat com el procés de donació i trasplantaments és una cadena on totes les baules han d'estar ben ajustats ja que "si falla un la cadena es trenca i es va tot al trast, per això la gestió del temps és tan important".

"Des que comença un procés, es detecta un donant, es parla amb la família, es fan tots els tràmits, es fa el contacte amb tots els hospitals, els equips es desplacen, s'obtenen els òrgans i després es trasplanten cal anar com un rellotge, sense tenir una sola fallada", ha insistit.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH