El Gobierno elevarà a 16 anys l'edat mínima per casar-se i els 13 actuals per tenir relacions sexuals

|

Noces

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres el Pla d'Integral de la Infància i l'Adolescència que inclou l'elevació de l'edat mínima per contreure matrimoni, des dels 14 anys en què es permet actualment fins als 16 anys, i l'augment dels 13 anys actuals per mantenir relacions sexuals consentides. Es tracta del límit legal més baix d'Europa, segons ha destacat la ministra de Sanitat i Assumptes Socials, Ana Mato. El pla no precisa fins que edat es fixarà el límit, però Mato ha confiat a aconseguir un acord amb els grups parlamentaris durant la tramitació al Congrés.

El Pla d'Infància i Adolescència 2013-2016 comptarà amb una dotació de 5.159 milions d'euros per a aquest període i comportarà la reforma de deu lleis. El seu objectiu és reforçar la protecció i l'interès del menor davant casos de violència i en situacions de risc i desemparament. Mato ha explicat que persegueix vuit objectius: coneixement i sensibilització; suport a les famílies i conciliació; seguretat en l'ús de les noves tecnologies; atenció prioritària en col·lectius amb el risc d'exclusió social; prevenció i rehabilitació de casos conflictius; educació de qualitat; defensa de la seva salut i participació en el seu entorn.

Per a la consecució d'aquests objectius s'han elaborat 125 mesures que exigiran la modificació d'onze lleis, entre les quals destaquen el Codi Civil i la Llei de Protecció Jurídica del Menor.

EQUIPARAR LA LEGISLACIÓ

Tant en un com en un altre cas, l'objectiu de la ministra és igualar a la legislació espanyola a la de la majoria de països del nostre entorn. En el cas dels matrimonis, garantiria una protecció addicional per a les menors que són obligades a casar-se pels seus progenitors. La reforma del Codi Civil considerarà, a més, invàlid aquell matrimoni d'espanyols menors de 16 anys que es dugui a terme fos d'Espanya.

El Pla d'Infància i Adolescència també contemplarà la creació d'un Registre unificat de menors maltractats i se centrarà a garantir assistència jurídica i psicològica als menors víctimes de violència de gènere.Aquest registre no només s'inclourà als fills de les persones sobre les quals pesi una denúncia per maltractaments, sinó que bastarà, per exemple, amb l'avís dels serveis sanitaris que sospitin que una dona ha estat maltractada malgrat que ella argumenti algun tipus d'accident que justifiqui les seves lesions, per incloure als seus fills en el citat llistat. Es tracta, han precisat, de vigilar i comprovar si els menors estan exposats a algun tipus de perill.

TUTELA DE NENS ACOLLITS

A més, el Pla preveu "desjudicializar" el procés d'acolliment familiar dels menors als pares dels quals se'ls ha retirat la tutela per violència "o qualsevol altra causa", de manera que siguin les entitats públiques de protecció de la infància les que tinguin la competència i no els jutges com fins ara. D'aquesta forma s'agilitarien els tràmits de l'acolliment que en moltes ocasions es demoren a l'excés i de vegades discorren per uns tràmits "extravagants".

L'objectiu és que els menors passin al més aviat possible a una llar d'acolliment i es disminueixi el temps de permanència en els centres de tutelaje. L'objectiu fonamental, segons Mato, és reforçar la protecció dels menors possibles víctimes de maltractament, tant des del punt de vista psicològic com a social, agilitant tots els tràmits i processos amb la finalitat d'assegurar la seva protecció al més aviat possible. Mato ha xifrat en 35.000 els nens actualment sota tutela o guuarda, l'acolliment de la qual serà agilitada.
Prevenir toxicomanies

Entre les 125 mesures també figuren plans per a la prevenció del consum d'alcohol, tabac i altres drogues. Mato ha anunciat que es regularà l'edat mínima de forma uniforme en tot l'Estat en 18 anys per a la venda d'alcohol a menors. Ha explicat que l'edat d'inici en el consum actualment és de 13,7 anys. També es preveu un pla contra l'obesitat infantil.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH