Les centrals d'Almaraz I i II, Ascó I i II i Trillo hauran d'analitzar troballes d'inspecció

|

Ascó

Els titulars de les centrals nuclears d'Almaraz I i II (Càceres), Ascó I i II (Tarragona) i Trillo (Guadalajara) hauran d'analitzar la causa arrel i els factors que han contribuït, així com incloure al seu programa accionis correctors per a resoldre les "deficiències detectades" que han motivat troballes d'inspecció de nivell blanc, que significa importància baixa a moderada, segons els resultats del quart trimestre de 2012 del Sistema Integrat de Supervisió de Centrals (SISC).

En la seva reunió d'aquesta setmana, el Ple del Consell ha analitzat els resultats d'aquest període en el qual es van registrar 40 troballes d'inspecció, 37 dels quals són de molt baixa importància per a la seguretat (classificats amb el color verd) i els tres restants són d'importància entre baixa i moderada (classificats amb color blanc).

Aquestes últimes troballes d'inspecció afecten al pilar de "Sistemes de mitigació" pel que fa a la fiabilitat i disponibilitat dels equips i sistemes i corresponen a les unitats I i II d'Almaraz i a la central de Trillo. Les troballes estan relacionades amb la instal·lació d'elements de grau comercial (no de seguretat) en equips que estan classificats de seguretat.

El SISC integra els elements del procés de supervisió que l'organisme regulador realitza a les centrals i que inclou la vigilància de les instal·lacions, la valoració dels resultats, l'adopció d'actuacions per corregir les deficiències que s'observin i la comunicació al públic.

Així, en aquest període, tots els indicadors de funcionament van ser de color verd. Aquests resultats, juntament amb la història recent de cada central, posen als citats cinc reactors en situació de "resposta reguladora".

Aquesta classificació suposa que el titular haurà de determinar la causa arrel i els factors contribuents, i la inclusió al seu programa d'accions correctores de les actuacions necessàries per resoldre les deficiències detectades. També suposa una inspecció suplementària de grau 1 per part del CSN, que ja es va fer en el cas d'Ascó.

Així mateix, el CSN assenyala que aquest trimestre tanca la troballa blanca de les unitats I i II d'Ascó, a causa de la pèrdua de trazabilidad en el control de fonts radioactives en desús, pertanyent al Pilar de "Protecció radiològica del públic", i que va ser categoritzat en el quart trimestre de 2011.

El tancament es deu al fet que es donen les dues condicions establertes en el seu moment i és que les troballes han passat 4 trimestres en la Matriu d'Acció i després de la inspecció suplementària realitzada pel CSN els dies 21 i 22 de febrer de 2013 es va concloure que l'anàlisi dels successos elaborat pel titular de la instal·lació i les accions correctivas adoptades són adequats.

D'aquesta manera, en l'últim trimestre de 2012, l'indicador d'Ascó I sobre les fallades en el sistema d'aigua d'alimentació auxiliar torna a la banda verda.

Finalment, el CSN indica que en la reunió del Ple també s'ha avaluat de forma conjunyeix els resultats de les instal·lacions durant tot l'any 2012 i s'ha repassat "qüestions rellevants d'experiència operativa" (successos notificables, incidents, inspeccions reactives, successos de l'escala INES), així com expedients sancionadors i prevencions.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH